Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Ničić: PREDUZEĆA I USTANOVE U LIKVIDACIJI GRAĐANE PUNO KOŠTAJU -LIKVIDACIONIM UPRAVNICIMA U 2016/2017. GODINI ISPLAĆENO 2,7 MILIONA BEZ…
Ničić: PREDUZEĆA I USTANOVE U LIKVIDACIJI GRAĐANE PUNO KOŠTAJU -LIKVIDACIONIM UPRAVNICIMA U 2016/2017. GODINI ISPLAĆENO 2,7 MILIONA BEZ…

Ničić: PREDUZEĆA I USTANOVE U LIKVIDACIJI GRAĐANE PUNO KOŠTAJU -LIKVIDACIONIM UPRAVNICIMA U 2016/2017. GODINI ISPLAĆENO 2,7 MILIONA BEZ…

ZAJEČAR JE VEROVATNO MEĐU VODEĆIM GRADOVIMA U SRBIJI PO BROJU LIKVIDACIONIH POSTUPAKA, ŠTO GRAD I GRAĐANE PUNO KOŠTA – DESET USTANOVA, AGENCIJA I PREDUZEĆA NALAZI SE U LIKVIDACIJI

„U Zaječaru su veliki problem nesređeni likvidacioni postupci i to u 10 javnih peduzeća i ustanova. Jedanaesta je Direkcija za izgradnju kojoj se u ovom trenutku ne zna status. Ona niti je u likvidaciji, niti je u stečaju. Ona formalno postoji bez radnika, jedino ima direktora koji je do pre nekoliko dana radio i kao nadzorni organ za puteve, po ugovoru o delu u Gradskoj upravi“, kaže Ničić i dodaje:

„Ne znate odakle da počnete da rešavate takve probleme. Direkcija ima dugove od 187 miliona dinara, nema svoje prostorije, a direktor nosi pečat u džepu i teče mu plata. To nije zabeleženo nigde u svetu. Radnici su neraspoređeni, dok su neki preuzimani iz Direkcije u Gradsku upravu bez konkursa, što nije dozvoljeno, što će utvrditi Inspekcija rada. Ne mogu se tako preuzimati radnici, radnici mogu da se preuzimaju u opštini između odeljenja i službi, a preuzimanje iz javnih preduzeća i ustanova, bez konkursa, nije dozvoljeno“.

Radnici koji su bili zaposleni u JP Direkcija za izgradnju, od grada kao osnivača, potražuju neisplaćene zarade u ukupnom iznosu od 1.499.00,00 dinara bez kamate i troškova parničnog postupka.

„Grad je, odlukom Skupštine, od Direkcije preuzeo svu pokretnu i nepokretnu imovinu, zbog čega je račun ovog perduzeća u dugogodišnjoj blokadi, pa su radnici u nemogućnosti da od Direkcije naplate svoja potraživanja. Iz istih razloga, firme koje imaju svoja potraživanja prema Direkciji svoj tužbeni zahtev su usmerile prema Gradu Zaječaru kao osnivaču. Te firme ukupno potražuju 76.827.218,00 dinara bez kamate, a najviše Kolubara DOO (43.400.00,00) i JKSP Zaječar (27.000.000,00), koji su bili žiranti kod uzimanja kredita“, kaže Ničić.

Sa druge strane, grad ima veliki problem i zbog preduzeća i ustanova koji su u likvidaciji, a naknade koje se isplaćuju likvidacionim upravnicima su ogromne.

Prema rečima Ničića, od 10 preduzeća koja su u likvidaciji, jedno, Agencija za strateško razvoj grada, nema čak ni likvidacionog upravnika. Osim ovog preduzeća u likvidaciji su i Urbanizam Zaječar, Gradsko saobraćajno preduzeće Zaječar,   JP Objedinjena naplata, koja je 4,5 godine u likvidacionom postupku, Doo Biznis inkubator centar, Centar za kulturu u likvidaciji, Centar za turizam u likvidaciji, Agencija za ruralni razvoj u Grljanu, Ustanova Gitarijada, kao i Ustanova za sport u likvidaciji.

„Bivša vlast je, ono što je najspornije i ono što moramo što pre da rešimo,  formirala firmu, društvo sa ograničenom odgovornošću, i predala joj imovinu od nekoliko milijardi, računajući Sportsku halu, Gradski stadion, Popovu plažu, Skijalište…“, upozorava Ničić.

Naknada likvidacionim upravnicima isplaćena 2016/2017. godine iznosi 2,7 miliona dinara, bez kamate i bez troškova sudskog postupka. Jedan deo njih je u trenutnoj naplati preko suda.

„To samo stvara troškove. Samo se gomilaju i dugovi i kamate na plate koje nisu isplaćene radnicima koji su dobili otkaze“, ističe Ničić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>