Najnovije vesti
Home / Društvo / Ničić: SPREMA SE NAJVEĆA I NAJJAČA GITARIJADA, Đuričić: OVA GITARIJADA KOŠTAĆE GRAD MNOGO MANJE OD PRETHODNIH
Ničić: SPREMA SE NAJVEĆA I NAJJAČA GITARIJADA, Đuričić: OVA GITARIJADA KOŠTAĆE GRAD MNOGO MANJE OD PRETHODNIH

Ničić: SPREMA SE NAJVEĆA I NAJJAČA GITARIJADA, Đuričić: OVA GITARIJADA KOŠTAĆE GRAD MNOGO MANJE OD PRETHODNIH

U revijalnom delu 52. zaječarske Gitarijade nastupiće Bili Ajdol, kao i poznati rok sastav iz Velike Britanije, čije se ime, shodno ugovoru, može objaviti nakon uplate od 50% od cene nastupa.  Takođe, na Gitarijadi, ove godine nastupaju Partibrejkersi, Psihomodopop, Dejan Cukić & Spori ritam bend, Galija, Hadži prodane duše, Neverne bebe, Nikola Čuturilo-Čutura i KI, prošlogodišnji pobednici Gitarijade. U takmičarskom delu nastupaju, u dve pulufinalne i jednoj finalnoj večeri, deset takmičarskih bendova po konkursu objavljenom na sajtu 52. Gitarijade. 

U Zaječaru je juče održana druga sednica Organizacionog odbora 52. Gitarijade, na kojoj je, nakon utvrđivanja datuma održavanja, programa i satnice, usvojen i  okvirni finansijski plan 52. Gitarijade. Takođe, podnet je izveštaj o aktivnostima na organizaciji manifestacije između dve sednice. Prema rečima člana Organizacionog odbora i direktora Ustanove Narodno pozorište i Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru, Vladimira Đuričića, ova Gitarijada će koštati manje nego sve do sada, koje su po kvalitetu bile mnogo slabije, od ovogodišnje.

„Zahvaljujući ljudima koji vode ovaj Organizacioni odbor i Udruženju „Gitarijada Fest“, podignuta je lestvica kvaliteta učesnika, ali i što se nas tiče, trudili smo se da podignemo kvalitet u organizacionom smislu, da ne bude onih problema koji mogu da budu trivijalni a lako se rešavaju. Doneli smo pravilnik Gitarijade , utvrdili smo ko, šta radi. Nekoliko meseci pre održavanja Gitarijade imate odluku pred sobom, gde jasno stoji šta će biti, koliko će šta koštati. Ova Gitarijada će mnogo manje koštati grad nego prethodne Gitarijade, koje su po kvalitetu bile mnogo slabije. 12 miliona dinara je predviđeno da ide preko naše ustanove, a 30 miliona je obezbeđeno preko mnogih sponzora“, rekao je Đuričić u obraćanju medijima.

Na sednici je odlučeno da će se zaječarska Gitarijada održati na prostoru park šume „Kraljevica“ u periodu od 28. do 30. juna, kao i da će se organizovati i tradicionalni rok kamp. Prema rečima gradonačelnika Zaječara Boška Ničića, radovi na uređenju prostora gde će biti održana Gitarijada, su u toku.

„Već sada se govori da je ovo najveća i najjača, od do sada održanih, Gitarijada. Uveliko se izvode radovi na Kraljevici, gde će biti stalno mesto održavanja Gitarijade. Neće se više seliti ta manifestacija, sa jednog na drugo mesto. Tu gde se izvode zemljani radovi biće postavljena ograda, iako se neće naplaćivati ulaz, biće postavljeni posebni priključci, kako bi to imalo nekakvog reda, gde su šankovi, gde se prodaje hrana, biće urađeni toaleti, koji će biti za sva vremena tu i biće priključeni na kanalizacionu mrežu. Takođe, biće urađeno betonsko postolje za binu, koja će ove godine biti najbolja, i što se tiče rasvete, opremljenosti, ozvučenja. Namerno ćemo binu okrenuti prema Kraljevici, ne prema gradu, kako ne bi u tolikoj meri smetalo ljudima. Zvuk se ne može zaustaviti, ali neće se toliko prelamati i vraćati ka gradu. Razmišljali smo o svemu i bitno je da zaječarska Gitarijada dobija svoj dom. Mislim da će prostor biti dobro opremljen, da ne pričam i o česmama za vodu i o tuševima, koji će se tu stalno nalaziti, zajedno sa rok kampom, koji će do tada, nadam se, biti završen, sa svom pratećom infrastrukturom. Očekujemo da do 30. juna bude završen i projekat koji je u toku, za otvaranja Rok muzeja i da ćemo tada, nas nekoliko, položiti kamen temeljac, zajedno sa Bili Ajdolom, za početak radova na Rok muzeju na Kraljevici“, rekao je Ničić i dodao:

„Čim se završe zemljani radovi, počeće da se radi saobraćajnica širine oko šest metara, koja neće biti asfaltirana do tada, ali će biti uređena, koja će ići ka Šljivarskom putu, od „Dobrodošli“. Ona će biti kada se završi novo vašarište, gde će biti parking za teške kamione i poligon za obuku vozača. Ako uspemo da raščistimo vašarište, bar do zemljanih radova i posipamo rizlom, dozvolićemo da tamo bude parkiranje jednog broja vozila. Trudićemo da maksimlno oslobodimo prolaz prema Hali sportova i da onaj put sa jarugom, za vreme Gitarijade, bude privremeno osposobljen, da se može izaći prema bolnici i time dobijemo dva pravca, pošto će biti saobraćaj veoma zakrčen“.

Ničić je, obrazlažući okvirni finansijski plan Gitarijade, rekao da se najveći deo prihodne strane odnosi na transfere, donacije, pokroviteljstvo republičkih organa, nekih javnih preduzeća i ustanova i da se intenzivno radi na potpisivanju ugovora. U rashodnom delu, prema njegovim rečima, više od 60% novca predviđen je na troškove grupa koje su u revijalnom delu, dok će od toga, više od 50%, otići na dolazak Bili Ajdola. Kako je na sednici rečeno, generalni sponzor 52. Gitarijade biće zaječarska pivara „Heiniken“, koja će donirati 60 hiljada evra.

Organizatori su najavili da će biti izrađen i „ključ grada“ u obliku stilizovane gitare koji će gradonačelnik Zaječara i predsednik Organizacionog odbora  predati rokonačelniku ovogodišnje Gitarijade. Organizacioni odbor će naknadno, najkasnije do 15. juna utvrditi ličnost koja će biti ovogodišnji rokonačelnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>