Najnovije vesti
Home / Društvo / Ničić: Od 342 mandata, osvojili smo 287! DŽABA VAM SVIRAČI, MUZIKA VAM NIJE DOBRA
Ničić: Od 342 mandata, osvojili smo 287! DŽABA VAM SVIRAČI, MUZIKA VAM NIJE DOBRA

Ničić: Od 342 mandata, osvojili smo 287! DŽABA VAM SVIRAČI, MUZIKA VAM NIJE DOBRA

Nakon održanih izbora sa članove saveta mesnih zajednica, danas se prva oglasila Koalicija „Naša kuća Zaječar -SNS-SPS-JS-Pokret snaga Srbije -Boško Ničić. Nosilac liste Boško Ničić je na osnovu preliminarnih rezultata ove političke opcije konstatovao da je ta koalicija od 342 mandata, osvojila 287, a da je ubedljivu pobedu, kada je reč o gradskim mesnim zajednicama, odnela u petoj mesnoj zajednici, odnosno u Kotlujevcu.

„Sad je ispalo da ako pobedite u 4 ili pet mesnih zajednica, od 46 ukupno, vi ste postali pobednik“, rekao je Boško Ničić osvrnuvši se na navode opozicije koja je na društvenim mrežama noćas i danas prezentovala pobedu na ovim izborima.

„Niti je onaj koji je raspisao izbore, a raspisao ih je predsednik Skupštine grada, niti je Gradska izborna komisija, kojom predsedava čovek koji nije ni u jednoj političkoj partiji, što lako može da se proveri, niko nijednog trenutka nijednoj političkoj opciji nije zabranio da se kandiduje u svih 46 mesnih zajednica. Takozvana neka kuknjava o tome da nisu održani izbori u 46, nego u 12 mesnih zajednica je potpuno suluda i može da se rodi u mozgu onih koji su potpuno zlonamerni, nikako u mozgu onih koji su dobronamerni i koji treba da shvate, da je za one koji su odgovorni i koji su na vlasti, ali i za sve ostale čionioce političkog života u ovom gradu, jednako bitna i prva mesna zajednica, i Marinovac, i Šipikovo, i Gradskovo i bilo koje selo. Pitanje je ko je kome branio ili onemogućavao da na bilo koji način istakne kandidate u svim mesnim zajednicama, što bi bilo dobro. S druge strane, to „busanje“ nekih noćas i danas da su pobedili je potpuno suludo kad pogledate činjenice. A činjenice govore da nisu uspeli da sakupe ni tamo gde su se kandidovali, dovoljan broj kandidata za članove saveta mesnih zajednica, posebno govorim o ovoj koaliciji opozicije. Od 71 kandidata koliko članova mesnih zajednica broji pet gradskih mesnih zajednica, oni su učestvovali sa nekih 50 i u startu koncentrišući se samo na to da za tih 50 kandidata obezbede dovoljan broj glasača, koncentrišući se umesto na 46, samo na pet mesnih zajednica. Podaci su sledeći: biralo se ukupno 368 članova saveta mesnih zajednica, mi smo imali 342 kandidata u svih 46 mesnih zajednica. Očigledno je da odluka od pre 15-ak, 20 godina koja je propisivala broj članova saveta mesnih zajednica u nekim manjim selima treba da se menja jer je nemoguće sakupiti potpise i naravno da će odeljenja koja rade na tome i Skupština grada u datom trenutku izaći sa predlogom da se smanji broj u tim selima. Sada je tako kako jeste, jedan procenat sela ostao je sa izabranim savetima, pošto ima više od 50%, ali ne punim savetima mesnih zajednica“, rekao je Ničić i dodao:

„Ono što je bitno je da smo mi osvojili 287 od 342 mandata, koalicija „Pobeda za naš grad“ 38, Vlaška stranka „Most“ osvojila je jedan mandat, Grupa građana za naš Veliki Izvor Neli Nikolić osvojila je osam, tri mandata je osvojila stranka Pokret za obnovu Kraljevine Srbije u Šljivaru i 34 mandata su ostala neraspoređena jer nije bilo kandidata. To su činjenice. Takođe je činjenica da je ta ista opozicija u vreme Saše Mirkovića pričala kako ih ne zanimaju izbori za savete mesnih zajednica, jedino smo mi izašli tada da se suprostavimo i naša pobeda od 9:0 u Grljanu je tada proglašena potpuno beznačajnom jer to „uopšte nije važno“. Sada je postalo to pitanje života ili smrti, preslikava se priča o Beogradu, ajde ako osvojimo Beograd, osvojili smo Srbiju, nema veze što Srpska napredna stranka ima većinu u parlamentu. Sad je ispalo da ako pobedite u 4 ili pet mesnih zajednica, od 46 ukupno, vi ste postali pobednik. I nije bitno što je ukupna izlaznost 15% na teritoriji gde se glasalo, da je u gradu taj procenat mnogo manji, jer ovaj procenat na 15% povećavaju seoske mesne zajednice. Najveća izlaznost bila je  u Velikom Jasenovcu 67%, u Šipikovu 58%, u Šljivaru 40,93% , u Velikom Izvoru 41,38%“.

Raspored mandata na osnovu preliminarnih rezultata Koalicije „Naša kuća Zaječar -SNS, SPS, JS, PSS – Boško Ničić“

Prema rezultatima koje je danas saopštila Koalicija „Naša kuća Zaječar“ broj glasova je sledeći: u prvoj mesnoj zajednici  Koalicija „Naša kuća Zaječar“ osvojila je 48,56% glasova, dok je Koalicija „Pobeda za naš grad“ osvojila 42,15%, u drugoj mesnoj zajednici „Kraljevica“ Koalicija „Naša kuća Zaječar“ osvojila je 48,45% glasova, dok je Koalicija „Pobeda za naš grad“ osvojila 48,14%, dok je SDPS uzeo 3,42% glasova. U trećoj mesnoj zajednici Koalicija „Naša kuća Zaječar“ osvojila 58,93% glasova, dok je Koalicija „Pobeda za naš grad“ osvojila 41,07%. U četvrtoj mesnoj zajednici „Naša kuća Zaječar“ osvojila je 61%, „Pobeda za naš grad“ 39%. U petoj mesnoj zajednici, mi smo osvojili 54,19% glasova, a Koalicija „Pobeda za naš grad“ 35,7% , Grupa građana za Kotlujevac „Ljudi su preči od velikih reči“ 8,34%.

Ničić smatra da za malu izlaznost odgovornost snosi i Gradska izborna komisija, ali naglašava i da za izbore nisu korišćeni nikakvi resursi države.

„Dužnost Gradske izborne komisije je bila da građane na adekvatan način informišu, ne samo slanjem poziva, koji nisu stigli do mnogih birača. Sa druge strane, prvi put nikakvi resursi države nisu korišćeni u ovom gradu. Godinama su građani gledali i crne džipove, ministre, pomoćnike. Jel ste videli ovih dana tako nešto? Ne, kako bi bilo sve fer i korektno“, ističe Ničić i dodaje:

„Džaba vam svirači, muzika vam nije dobra. Izbori su čista matematika. Tamo gde je opozicija pobedila, kao na primer u Velikom Izvoru i tamo gde imaju većinu, čestitamo, želimo im uspešan rad. Sada moramo da konstituišemo mesne zajendice, krenemo u razgovore i dogovore o tome šta će da se radi, neki planovi su završeni za 2018. godinu, jer je mart mesec i negde se kreće već sa realizacijom, ali mnogo toga kada se radi o budućem razvoju našeg grada, koga čini 46 mesnih zajednica, planiraćemo u narednom periodu“.

I Dr Mirko Nikolić je zadoviljan rezultatima jučerašnjih izbora.

„Pobedili smo u svim selima, osim u Velikom Izvoru, pobedili smo u petoj mesnoj zajendici, najvećoj, izgubili u prvoj, drugoj, trećoj i četvrtoj. Socijalistička partija Srbije je zadovoljna učešćem u ovoj koaliciji i ostvarenim zajedničkim rezultatima i našim posebnim. Oko 85% mandata je koalicija ostvarila zajedno,  ako to razbijemo na nekoliko stranka, najjaača stranka je osvojila oko 250 mandata ili  74%, SPS zajedno sa Jedinstvenom Srbijom 41 mandat ili 12%, opozicioni blok je osvojio 38 mandata ili 11% i ostalo je na na tri grupe građana“, navodi Nikolić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>