Najnovije vesti
Home / Društvo / NIČIĆ NAJAVLJUJE VELIKE INVESTICIJE U GRAD
NIČIĆ NAJAVLJUJE VELIKE INVESTICIJE U GRAD

NIČIĆ NAJAVLJUJE VELIKE INVESTICIJE U GRAD

Vrednost planiranih investicija Grada Zaječara u 2017. i u 2018. godini iznosi milijardu i 805 miliona dinara.

Na danas oržanoj konferenciji za novinare, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, između ostalog, govorio je i o planiranim investicijama na području Zaječara u ovoj i u narednoj godini.

Kada je reč o značajnijim investicijama u 2017. godini planirano je uređenje atarskih puteva, čija je vrednost radova 8,5 miliona dinara, završetak sportsko-školske hale u naselju Kotlujevac za koju je potrebno izdvojiti 15,6 miliona dinara.

Planirani su i radovi na investicionom održavanju, rekonstrukciji, sanaciji objekta i izgradnji trotoara i ograde u Osnovnoj školi „Ljubica Radosavljević Nada“ u Zaječaru u  vrednosti od 142 miliona dinara, kao i radovi na rekontrukciji trbina na Gradskom stadionu čija je vrednost 16,8 miliona dinara.

Prema rečima gradonačelnika Ničića, u 2017. i 2018. godini planirani su i radovi na rekonstrukciji atletske staze na Gradskom stadionu. 16,8 miliona dinara je vrednost i ove investicije.

„Najveći iznos planiran je za uređenje korita  Crnog i Belog Timoka“, ističe gradonačelnik Boško Ničić i dodaje:

„To je jedna milijarda koja stoji u Svetskoj banci od 2012. ili 2013. godine i koju ne možemo da povučemo zbog toga što nisu rešeni imovinski odnosi, a za čije rešavanje je potrebno oko 100 miliona dinara. 10% je naše učešće i mi te pare moramo da nađemo. Posle toga, ne samo da ćemo dobiti višedecenijsko rešenje i regulisano korito, da nam se više ne dešavaju gluposti i tragedije koje su nam se dešavale, nego ćemo, kada se započne posao od milijardu i dvesta miliona dinara koliko je opredeljeno, uposliti osim velikih izvođača, i našu kompletnu građevisnku operativu. Mislim na firme koje imaju po jedan bager, jedan buldožer. To je veliki posao i svi će biti upošljeni na tom velikom poslu i to je profit koji ostaje ovom gradu“, precizirao je Ničić.

Kako bi se započelo sa ovom investicijom potrebno je otkupiti zemljište za uređenje korita Timoka, Crnog i Belog Timoka, potrebno je 100 miliona dinara, a planirano je, prema rečima Ničića, da sve bude završeno tokom 2017. i 2018. godine.

Osim toga u 2018. godini planiran je nastavak rekonstrukcije ulica na teritoriji grada Zaječara u vrednosti od 187,5 miliona dinara, kao i rekonstrukcija, dogradnja i opremanje zdravstvene stanice u naselju Kotlujevac. Vrednost ovih infrastrukturnih radova je 70 miliona dinara.

U narednoj godini planirani su i radovi na investicionom održavanju, rekonstrukciji, sanaciji objekta i izgradnji trotoara i ograde u Osnovnoj školi „Hajduk Veljko“ u naselju Kotlujevac. Vrednost ovih radova je 100 miliona dinara.

Završetak izgradnje zelene pijace i rekonstrukcija hale sireva planirana je takođe za narednu godinu . Za realizaciju ovog projekta biće izdvojeno 148 miliona dinara.

Prema rečima Boška Ničića, nakon formiranja vlade očekuje se da država izmiri dug od 55 miliona dinara prema Fabrici TF Kable, kako bi se sa rukovodstvom ove fabrike pregovaralo o preseljenju njihove proizvodnje iz Ukrajine u Zaječar.

„Trenutno smo u fazi pregovaranja sa jednom velikom nemačkom firmom oko izgradnje tržnog centra u Zaječaru“, kaže Ničić i dodaje:

„Dobro je da se otvara proizvodnja, ali nije loše da se otvaraju i uslužne delatnosti, bitno je da ljudi primaju platu i da od tih plata budžet ima svoju korist. Da li će te plate primati u C&A ili nekom drugom butiku u sklopu tržnog centra ili za rad u pogonima neke fabrike, jednako je.

Razgovarali smo i sa rukovodstvom Gorenja, ali perspektiva dolaska Panasonika nije svetla. Panasonik je već na drugom mestu otvorio fabriku za proizvodnju klima uređaja što je trebao da radi ovde. Ja bih bio srećan da u naredne četiri godine, u situaciji u kojoj sam zatekao grad, zaposlimo ukupno 800 ljudi“.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>