Najnovije vesti
Home / Ritam grada / NEVEROVATNO! 1970. film „Neretva“ u zaječarskim bioskopima pogledalo je 17. 000 građana -Tada je Zaječar imao 27. 000 stanovnika
NEVEROVATNO! 1970. film „Neretva“ u zaječarskim bioskopima pogledalo je 17. 000 građana -Tada je Zaječar imao 27. 000 stanovnika

NEVEROVATNO! 1970. film „Neretva“ u zaječarskim bioskopima pogledalo je 17. 000 građana -Tada je Zaječar imao 27. 000 stanovnika

ZA DEVET DANA PRIKAZIVANJA FILMA „NERETVA“ U JANUARU  1970. GODINE U ZAJEČARSKIM BIOSKOPIMA POGLEDALO JE 17 HILJADA GRAĐANA, INAČE PO POPISU IZ 1971. GODINE ZAJEČAR JE IMAO 27.599 STANOVNIKA. 

Zaječarci koji su sinoć prisustvovali predavanju Slavni dani i nestanak zaječarskih bioskopa dr Miodraga Velojića u čitalištu zaječarske biblioteke imali su priliku da čuju brojne zanimljive detalje o Zaječaru, zaječarskim bioskopima i filmovima koji su se prikazivali u njima tokom prošlog veka. Među zanimljivim detaljima je i podatak o gledanosti filma „Neretva“ u bioskopima „Jadran“i „Timok“ januara 1970. godine.

Film Veljka Bulajića „Neretva“ potukao je u Zaječaru sve rekorde. Za devet dana prikazivanja za grad i prigradska naselja u bioskopima „Timok“ i „Jadran“ bilo je oko 17 hiljada gledalaca.Prema popisu iz 1971. godine tadašnji Zaječar imao je 27.599 stanovnika. Dotadašnji rekord pripadao je takođe domaćem filmu „Kozara“ , koja je u bioskopske sale, po rečima direktora ondašnjeg Preduzeća za prikazivanje filmova u Zaječaru Miodraga Petkovića, privukla oko 14 hiljada građana.

„Bitka na Neretvi“ se inače smatra najboljim i najskupljim filmom snimljenim u Jugoslaviji. Osvojio je brojne nagrade, a bio je nominovan i za Oskara. Rađen je po istinitim događajima iz Drugog svetskog rata.

-Porodica Velojić poseduje obimnu dokumentaciju istorijskih činjenica, podataka, starih knjiga kao i veliku filmoteku, odnosno zbirku starih filmova, saznajemo od priređivača sinoćne prezentacije dr Miodraga Velojića, a to je svakako i razlog što su Zaječarci sa velikom pažnjom sinoć pratili šta je to što se u zaječarskim bioskopima gledalo početkom i sredinom 20 veka, ali i kako je iz našeg života nestajala bioskopska iluzija.

Velojić nam otkriva da je u Zaječaru u prvih 6 meseci 1948. godine prikazano 67 filmova sa 607 predstava, koje je gledalo 155.343 gladalaca.

Pored toga dato je 111 kolektivnih predstava kojim je prisustvovalo 47. 538 gladalalca, od čega 13.000 boraca Jugoslovenske Armije, a ostalo članovi sindikata, Antifašističkog veća žena i đaci osnovnih škola i Gimnazije.

Od ukupno datih filmova bilo je oko 20 filmova strane produkcije, a ostalo sovjetski filmovi. Pored ovog, u prvom kvartalu 1948. godine godine dato je oko 40 predstava za selo kojima je prisustvovalo preko 9 hiljada gledalaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>