Najnovije vesti
Home / Ritam grada / NEMA GRIPA U ZAJEČARU, ALI VLADA VIRUSNA EPIDEMIJA
NEMA GRIPA U ZAJEČARU, ALI VLADA VIRUSNA EPIDEMIJA

NEMA GRIPA U ZAJEČARU, ALI VLADA VIRUSNA EPIDEMIJA

U ZAJEČARU NEMA NI KLINIČKE NI BAKTERIOLOŠKE POTVRDE DA SE POJAVIO VIRUS GRIPA, ALI IMA VIRUSNE  EPIDEMIJE RESPIRATORNIH INFEKCIJA.

“U Zaječaru nema ni kliničke ni bakteriološke potvrde da se pojavio virus gripa”, kaže dr Oglica Stanojlović direktorka Doma zdravlja u Zaječaru.

“Tu i tamo doktori se kolebaju da li se radi o običnom nazebu ili gripu, ali slučajeva gripa kod nas nema”, kaže doktorka Stanojlović i dodaje:

“Za vreme praznika bio je veći broj respiratornih infekcija, pa tako u odnosu na 31. decembar kada se u ambulanti javilo 30 pacijenata sa respiratornim infekcijama, 3.januara došlo je do skoka broja obolelih,  imali smo 74 javljanja sa tegobama respiratornih infekcija“, kaže Stanojlović.

“Doktorka Stanojlović objašnjava da je reč o virusnim infekcijama izazvanim klasičnim virusima, sa kliničkom slikom- gušobolje, kijavice, suvog kašlja, simptomom povišene temperature, a vrlo retko se javljaju simptomi opšteg poremećaja zdravlja”.

U Zaječaru, međutim vlada virusna epidemija, kaže doktorka Stanojlović.

„Mi imamo virusnu epidemiju, i vrlo je važno da se ukoliko je moguće ona leči u kućnim uslovima. Svako ko ima respiratornu infekciju, treba da pribegne opštim merama, među kojima su mirovanje, uzimanje lekova protiv temperature, što više tečnosti, topli napici, čajevi, voće, vitamin C. Takođe, važno je da ukoliko pacijent ima gušobolju obavezno koristi lekove za dezinfekciju grla“, kaže dr Stanojlović.

Ipak, može doći i do komplikacija.

“Dešava se da se ove virusne infekcije komplikuju, pa temperatura skače u periodu lečenja, to znači da oboleli mora da se javi lekaru. Tu je potrebna pomoć lekara, koji će uključiti druge metode lečenja.

Apelujem na građane da ne pribegavaju uzimanju antibiotika, jer to nisu lekovi za lečenje virusnih infekcija, i jedino lekar određuje da li će se i šta lečiti antibiotikom”, izričita je dr Stanojlović.

Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ do 1. januara prijavljen je veći broj obolelih od oboljenja sličnih gripu nego u istom periodu prošle sezone. Od 3. oktobra 2016. godine prijavljeno je 70.215 obolelih. U odnosu na prethodnu sedmicu, trend incidencije oboljenja sličnih gripu na teritoriji Srbije je u porastu.

Najviša uzrasno-specifična stopa registrovana je u uzrastu od pet do 14 godina, a potom u uzrasnoj grupi do četiri godine.

Prema pristiglim prijavama Institutu za javno zdravlje Srbije, do sada su potvrđeni slučajevi gripa sa teritorije grada Beograda, Južnobačkog, Raškog, Južnobanatskog, Pčinjskog, Jablaničkog, Mačvanskog, Severnobačkog, Srednjebanatskog, Severnobanatskog, Braničevskog, Zlatiborskog, Podunavskog, Pomoravskog, Sremskog i Kolubarskog okruga.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>