Najnovije vesti
Home / Kultura / Negotin i ove godine centar umetničke muzike -OTVORENI 52. MOKRANJČEVI DANI
Negotin i ove godine centar umetničke muzike -OTVORENI 52. MOKRANJČEVI DANI

Negotin i ove godine centar umetničke muzike -OTVORENI 52. MOKRANJČEVI DANI

PEVAČKO DRUŠTVO „PREPODOBNI RAFAILO BANATSKI“ IZ ZRENJANINA, POD UPRAVOM ENERGIČNE SENKE MILISAVLJEVIĆ, POBEDNIK JE TRADICIONALNOG „NATPEVAVANJA HOROVA“ 52. „MOKRANJČEVIH DANA“ U NEGOTINU. DRUGO MESTO SA 88 POENA PRIPALO JE KAMERNOM MEŠOVITOM HORU „LOLA“ IZ SARAJEVA, A TREĆE GRADSKOM MEŠOVITOM HORU „ABRAŠEVIĆ“ IZ VALJEVA. VOKALNI ANSAMBL „FORTISIMO“ IZ BURGASA SA MILENOM DOBREVOM KAO DIRIGENTOM I MEŠOVITI HOR MINISTARSTVA ODBRANE I VOJSKE SRBIJE POD UPRAVOM KATARINE BOŽIĆ OSVOJILI SU 82, ODNOSNO 81,33 POENA.

U slavu velikog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, u Negotinu je proteklog vikenda, otvoren pedeset drugi po redu Festival “Mokranjčevi dani”. Festival je uz zvuke fanfara i šestu Mokranjčevu rukovet u izvođenju združenih negotinskih horova i učesnika tradicionalnog „Natpevavanja“, kojim je dirigovala mr Tamara Adamov Petijević, otvoren u dvorištu Mokranjčeve rodne kuće, gde je podignuta festivalska zastava i položeni venci i cveće ispred spomenika velikom kompozitoru.

Učesnike festivala i brojne goste na početku svečanog otvaranja, pozdravio je Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin. U svom obraćanju on je poželeo dobrodošlicu na 52. festival posvećen Mokranjcu.

„Pripala mi je čast da vam, na početku svečanih muzičkih dana posvećenih našem velikanu, Stevanu Stojanoviću Mokranjcu i njegovom originalnom stvaralaštvu, ispred lokalne samouprave,  uputim reči srdačne dobrodošlice u Mokranjčev grad. Ispunjeni ponosom i radošću, svakog septembra, dočekujemo vas, drage prijatelje, umetnike, stvaraoce, poštovaoce dela našeg Mokranjca i sve ljude dobre volje koji svojim prisustvom žele da ukažu na značaj onoga što je za kulturu Srbije i našu nacionalnu  baštinu, učinio velikan koji je svoje prve korake napravio ovde, i time naš grad učinio stecištem srpske umetnosti. Misiju negovanja horske tradicije i promovisanja  stvaralaštva  kompozitora Stevana Stojanovića, ispunjavamo organizovanjem Festivala „Mokranjčevi dani“ koji se održava po 52. put, brižnim  čuvanjem  njegove rodne kuće i zaostavštine i podrškom njegovim sledbenicima koji svoje prve muzičke korake čine u školi sa Mokranjčevim imenom. Festival počinje danas a s njim i naš zadatak da sve protekne onako kako je i zamišljeno i da se kao dobri domaćini potrudimo i učinimo sve kako bismo se i iduće godine sreli na ovom istom mestu, bar za nijansu brojniji.  Negotin i Negotinci vole i cene Mokranjca i žele da, ne samo svoju ljubav, već  i poštovanje koje osećaju prema svom znamenitom sugrađaninu, pokažu i prenesu na celu Srbiju ali i svet.  Nadam se da ćemo zajedništvom, koje je stvarajući svoje rukoveti, kroz afirmaciju horskog pevanja, naš Mokranjac prepoznao, vrednovao i uvrstio u našu kulturnu baštinu, učiniti da se festivalska misija prepozna i  dosegne nivo  koji je njegova muzika, simbol nacionalne umetnosti, i zaslužila. Novo vreme donosi razne muzičke pravce i stilove.  Drago mi je što Negotin prepoznaju po Mokranjčevom delu i ponosan sam što je naš grad uvek otvoren za umetnost,  kulturu i prave vrednosti.Zahvaljujem se na podršci Ministarstvu kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, prijateljima i medijskim sponzorima festivala, Programskoj komisiji, svim učesnicima, organizatoru svečanosti, svima koji neumorno rade da se ime i stvaralaštvo našeg Mokranjca ne zaboravi“ – rekao je Veličković.

Čast da bude besednik na 52. Mokranjčevim danima pripala je mr Dejanu Saviću, istaknutom umetniku, dirigentu i direktoru Narodnog pozorišta u Beogradu.

Manifestacije poput ove, daju značajan doprinos decentralizaciji kulturnog života u Srbiji, što je jedno od osnovnih načela predloga Stretegije razvoja kulture od 2017. do 2027. godine, krovnog dokumenta koji definiše opšti državni i nacionalni interes u kulturi. Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije nastaviće da pruža podršku održavanju Mokranjčevih dana. Naša je dužnost i obaveza da čuvamo sećanja na veliko ime srpske kulture kako bi i sadašnje i buduće generacije znale ko je bio i šta je srpskoj i svetskoj muzici podario Stevan Stojanović Mokranjac, koji je svojim delom doprineo da Srbija i Negotin imaju čime da se podiče pred svetom”, kaže se, između ostalog u pismu ministra Vukosavljevića.

Na kraju ceremonije svečanog otvaranja 52. festivala, Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin i Renata Đurđević Stanković, v.d. direktora Doma kulture „Stevan Mokranjac“ uručili su Plakete festivala predstavnici ministarstva kulture, Dragani Mitrović i besedniku Dejanu Saviću. 52.

„Mokranjčevi dani“ trajaće do 29. septembra, kada će svečano biti zatvoreni koncertom Simfonijskog orkestra RTS i dodelom festivalskih priznanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>