Najnovije vesti
Home / Vesti / Zaječar: Performans povodom Nedelje žena sa invaliditetom
Zaječar: Performans povodom Nedelje žena sa invaliditetom
Foto: Pixabay

Zaječar: Performans povodom Nedelje žena sa invaliditetom

U okviru obeležavanja manifestacije „Nedelja žena sa invaliditetom“, „Mreža …IZ KRUGA – Srbije“ je u saradnji sa udruženjem „Rime“ iz Zaječara, pripremila performans pod nazivom „Stop – može i drugačije“ koji će biti izveden u sredu, 20. novembra, u 18.00 časova, u sali zaječarske Muzičke škole.

Performans skreće pažnju na nasilje i diskriminaciju kojoj su izložene žene sa invaliditetom, ali i sve druge ranjive grupe, posebno mladi koji tek stupaju u partnerske odnose. U izvođenju performansa učestvuju učenici osmog razreda Osnovne škole „Desanka Maksimović“ iz Zaječara. Scenario performansa napisao je Stevan Jovanović, profesor srpskog jezika u toj školi. Materijal za scenario, u vidu dijaloga i opisa problema nasilja u partnerskim odnosima starijih osnovaca, dobijen je tokom radionica koje je sa učenicima Osnovnih škola „Desanka Maksimović“ i Hajduk Veljko“ realizovala Jelena Cekić, psiholog u „Hajduk Veljko“ školi.

Ovu manifestaciju je Savez organizacija „Mreža …IZ KRUGA – Srbije“ uspostavila 2013. godine, i od tada se obeležava svake godine od 17. do 24. novembra.

Izvođenje performansa je finansijski podržalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

„Mreža …IZ KRUGA – Srbije“ je savez organizacija za zaštitu prava i podršku ženama sa invaliditetom. Udruženje građana „Rime“ iz Zaječara je članica „Mreže“od 2017. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>