Najnovije vesti
Home / Kultura / Ne propustite da pogledate PORTRETE UČESNIKA VELIKOG RATA u zaječarskom Arhivu
Ne propustite da pogledate PORTRETE UČESNIKA VELIKOG RATA u zaječarskom Arhivu

Ne propustite da pogledate PORTRETE UČESNIKA VELIKOG RATA u zaječarskom Arhivu

Povodom stogodišnjice oslobođenja Knjaževca u Prvom svetkom ratu, u Istorijskom arhivu „Timočka krajina“ u Zaječaru,  otvorena je izložba pod nazivom „Portreti učesnika Velikog rata“, iz zbirki i sećanja potomaka. Izložbu su zajednički organizovali zaječarski Arhiv i Narodna biblioteka „Njegoš“ iz Knjaževca. „Plod jedne takve saradnje je i ova izložba.

„Ovo je izložba Biblioteke iz Knjaževca, koju je biblioteka priredila u čast precima koji su učestvovali u Velikom ratu, i koja je građu, za svoj materijal, prikupila od potomaka učesnika Velikog rata. Pre jedno 15-ak dana otvorili smo izložbu „Sa Sene, Krfa i Timoka zajedno do pobede“ u našem Arhivu i ona će u sklopu ove saradnje biti otvorena 14. novembra u Centru za klturu u Knjaževcu. Inače, radujmo se svim novim projektima saradnje sa svim institucijama kulture“, istakao je Todorov, prilikom otvaranja izložbe.

Izložba se sastoji isključivo od fotografija iz privatnih kolekcija Knjaževčana i ljudi iz okoline Knjaževca, kao i iz sećanja na pretke, koja oni čuvaju.

„Većina učesnika u Velikom ratu iz knjaževačkog kraja svoj ratni put je prešla u sastavu 14. Pešadijskog puta Timočke divizije. Izložba se sastoji od 40 različitih priča, o 40 učesnika Velikog rata iz knjaževačkog kraja, iz fotografija i različitih dokumenata. Ono što je posebno zanimljivo su sećanja potomaka i neke njihove zanimljive priče o učesnicima Prvog svetskog rata iz našeg kraja. Čitava ova izložba je mozaik različitih priča koje dočaravaju jednu sveobuhvatnu sliku o ovom ratu i učesnicima, onim običnim ljudima koji su doprineli oslobođenju države“, rekla je na otvaranju izložbe Vladana Stojadinović, direktor knjaževačke Biblioteke.

Izložba će, u zaječarskom Arhivu, biti otvorena naredne tri nedelje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>