Najnovije vesti
Home / Zaječar info / Naučno-stručni skup „Istorija medicine, farmacije, veterine i narodna zdravstvena kultura“ u zaječarskom arhivu
Naučno-stručni skup „Istorija medicine, farmacije, veterine i narodna zdravstvena kultura“ u zaječarskom arhivu

Naučno-stručni skup „Istorija medicine, farmacije, veterine i narodna zdravstvena kultura“ u zaječarskom arhivu

Naučno-stručni skup, osmi po redu, pod nazivom „Istorija medicine, farmacije, veterine i narodna zdravstvena kultura“ biće održan u Zaječaru, u četvrtak, 27 oktobra.

Svečano otvaranje skupa biće upriličeno u 10 sati u galeriji Istorijskog arhiva, nakon čega će uslediti prezentacija radova.

Na skupu će učestvovati Jelica Ilić, viši kustos i istoričar u zaječarskom muzeju koja će govoriti o stradanju naroda Timočke krajine od kolere u godini pred Prvi svetski rat, dok će se Januzi Agim, viši arhivist Istorijskog arhiva Timočka krajina u Zaječaru, baviti temom „Apotekarstvo pre i u vreme narodnog odbora oblasti Timočke Zaječar, 1949-1951″.
O jugoslovenskom projektu Zdrave škole „Model zdravstvenog vaspitanja za 21. vek“ govoriće doktor Petar Paunović.

Na ovogodišnjem naučno-stručnom skupu svoje radove predstaviće i Nikolov Vasilev iz Bugarske, Aleksandar Lukić, istraživač saradnik sa Instituta za noviju istoriju Srbije, dr Goran Čukić iz Crne Gore, dr Zoran J. Vojić iz Beograda, dr Vukašin Antić iz Vranja, dr Pavle Jović iz Beograda, profesor Slavoljub Stanković Tale iz Niša, Srdjan Mičić istraživač saradnik sa Instituta za noviju istoriju Srbije i Nikola Arsić, arhivist iz Niša.
Takodje, na skupu će učestvovati i dr spec. Vanja Prodić iz Novog Sada, dr Slobodan Prodić iz Hrvatske, Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju Srbije, istoričar Vidan Bogdanović, Miroljub Stojčić, viši arhivist iz Vranja, Boža Janjić, arhivski savetnik takodje iz Vranja, doktorka Božica Slavković sa Instituta za savremenu istoriju, Ena Marković, istraživač saradnik sa Instituta za noviju istoriju Srbije, kao i Miljana Djordjević, viši arhivist iz Istorijskog arhiva u Nišu.

Diskusija, kao i promocija Zbornika radova sa VII naučno-stručnog skupa zakazane su za 14.15.

Organizatori VIII naučno-stručnog skupa su Istorijski arhiv „Timočka krajina“ Zaječar, Institut za savremenu istoriju Beograd, Arhiv Srbije Beograd, Srpsko lekarsko društvo –podružnica Zaječar i Rajačka škola zdravlja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>