Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Naučni simpozijum povodom 180 godina postojanja i rada zaječarske Gimnazije
Naučni simpozijum povodom 180 godina postojanja i rada zaječarske Gimnazije

Naučni simpozijum povodom 180 godina postojanja i rada zaječarske Gimnazije

Povom obeležavanja 180 godina postojanja i rada zaječarske Gimnazije u Narodnom muzeju je održan Naučni simpozijum. U prepodnevnoj sesiji predatavljeno je 11 radova, a u popodnevnoj još 13, kao i više reprint izdanja. Skup je otvorio Srđan Stanojević, direktor Gimnazije Zaječar.

-Danas smo imali dosta predavača sa različitim temama iz Gimnazije. Podsetili smo se onoga što već znamo ali smo i dosta toga naučili. U prethodnim mesecima smo organizovali niz događaja povodom 180 godina od osnivanja zaječarske Gimnazije, a već sledeće nedelje 17. marta u pozorištu Zoran Radmilović biće odigrana pozorišna predstava „Moj grad čaroban i mlad“, gde će naši učenici zajedno sa Ekonomskom i Tehničkom školom obeležiti i njihove jubileje. Ekonomska škola puni 70 godina, a Tehnička 50 od osnivanja. 23. marta je Frankofonija, u aprilu već imamo jedno veče posvećeno Jovanu Jovanoviću Zmaju, 27. aprila organizovaćemo sportska takmičenja. Mogu da najavim i svečanu akademiju za nekadašnje Gimnazijalce 19. maja, a nakon Akademije je i susret generacije gimnazijalaca, istakao je Stanojević.

Uvodno predavanje održao je dr Dejan Krstić, direktor zaječarskog Muzeja, o Marinku Stanojeviću (1874-1949), naučniku, društvenom radniku, profesoru i direktoru Gimnazije, koji je umro baš na jučerašnji dan.

-Svi se trudimo da dostojno obeležimo ovaj datum kojim retko ko u Srbiji može da se pohvali. Narodni muzej je učestvovao sa više programa, ali je ovaj jedan od najznačajnijih. Ono što je značajno je da će Gimnazija dobiti svoju monografiju ili dodatak ranijih monografija, ali smo smatrali da, pošto znamo sve publiciste i ljude iz naučnog miljea, možemo da napravimo i dodatan prilog o poznavanju istorije zaječarske Gimnazije, da svako iz svoje oblasti da po nešto. Pošto tih tema ima dosta razmišlja se da se napravi još jedan ovakav simpozijum, istakao je Krstić.

Rezultat ovog simpozijuma biće naučni zbornik koji će se zvati Prilozi za poznavanje istorije Gimnazije povodom 180 godina. On će biti štampan tokom aprila meseca, a maja će biti promovisan kada će biti i završna Akademija za ovaj veliki jubilej.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>