Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Nastupom ruskog Hora „MČS“ i koncertom pop pevača Željka Vasića, završen FESTIVAL HRIŠĆANSKE KULTURE u Zaječaru
Nastupom ruskog Hora „MČS“ i koncertom pop pevača Željka Vasića, završen FESTIVAL HRIŠĆANSKE KULTURE u Zaječaru

Nastupom ruskog Hora „MČS“ i koncertom pop pevača Željka Vasića, završen FESTIVAL HRIŠĆANSKE KULTURE u Zaječaru

Drugi „Festival hrišćanske kulture“ i prvi Međunarodni festival dokumentarnog filma u Zaječaru, sinoć su svečano zatvoreni spektakularnim nastupom Hora Ministarstva za vanredne situacije Ruske federacije i koncertom pop pevača Željka Vasića. 

U prusustvu njegovog Preosveštenstva Episkopa timočkog Ilariona, timočkog sveštenstva i čelnih ljudi grada Zaječara, drugi „Festival hrišćanske kulture“ i prvi Međunarodni festival dokumentarnog filma, sinoć su svečano zatvoreni. Zaječarska pubilka, ljubitelji i poštovaoci dobre muzike, uživali su u veličanstvenom i autentičnom nastupu članova Hora Ministarstva za vanredne situacije Ruske federacije. Njihovom nastupu, prethodila je promocija knjige Nikola Burljajeva „Ivan Voljnov“ i prikazivanje srpskog dokumentarnog filma „Život“.


Foto: Živojin Zdravković

Ruski filmski glumac, reditelj, profesor i jedan od najznačajnijih živih umetnika današnjice, Nikolaj Petrovič Burljajev bio je gost u gradu na Timoku, koji je svojim prisustvom uveličao zatvaranje festivala i još jednom pokazao da ne odustaje od svog mišljenja da „samo kultura može da sačuva dušu jednog naroda“.

Nakon nesvakidašnjeg izvođenja ruskog Hora „MČS“, na scenu zaječarskog pozorišta je izašao Zaječarac, pop pevač Željko Vasić, koji je svojim nastupom dao veliki doprinos zatvaranju festivala.

Podsećamo, u okviru Festivala hrišćanske kulture u Zaječaru, smenjivali su se prethodnih mesec dana kulturni i duhovni događaji a brojna dešavanja organizovana su i na Romulijani. Svakako, najznačajniji događaj je velika gradska litija, priređena povodom Male Gospojine, slave grada i Sabornog hrama „Rođenja Presvete Bogorodice“.

U okviru festivala priređene su i brojne izložbe, predavanja, koncerti etno muzike, promocije monografija, manifestacije…Festival su uveličali i nastupi brojnih kulturno umetničkih društava a najveći spektakl za pamćenje priredili su članovi KUD-a „Kopaonik“ iz Leposavića.

Manifestacija kojom se grad Zaječar može pohvaliti je i šesti Međunarodni sajam „Zdravo-domaće-prirodno“ koji ove godine beleži rekordnu posećenost – preko 5.000 posetilaca iz zemlje i regiona.

Pored Eparhije timočke i Grada Zaječara, u organizaciju „Festivala hrišćanske kulture“ su se uključile i druge ustanove kulture i privrede u  gradu, Istorijski arhiv „Timička krajina“, Narodni muzej u Zaječaru, Regionalna privredna komora Zaječar, Muzička škola „Stevan Mokranjac“ Zaječar, Školska uprava Zaječar, Matična biblioteka „Svetozar Marković“, Pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“ i Odred izviđača „Đorđe Simeonović“.
Foto: Eparhija timočka

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>