Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Nastavljaju se radovi DA GRAD BUDE POTPUNO ZAŠTIĆEN OD POPLAVA
Nastavljaju se radovi DA GRAD BUDE POTPUNO ZAŠTIĆEN OD POPLAVA

Nastavljaju se radovi DA GRAD BUDE POTPUNO ZAŠTIĆEN OD POPLAVA

Na desnoj obali Belog Timoka prema naselju Višnjar u toku su radovi na izgradnji bedema koje izvodi JP Srbijavode. Radove na Timoku juče je sa svojim saradnicima obišao gradonačelnik Boško Ničić.

„Ovih dana radi se na izgradnji bedema kako je i dogovoreno na sastanku sa čelnim ljudima Srbijavoda i nama je to prioritet. U sklopu kompletnog uređenja obala u cilju odbrane od poplava, mi smo levu stranu Belog Timoka,  najugroženija naselja, završili još pre nekoliko godina. Ostalo je naselje Višnjar koje jeste ugroženo i upravo se radi prvih 350 metara. Vrednost ovih radova je, oko čišćenja i izgradnje vodoutvrde, oko 5 miliona dinara. Pošto se ovih dana najavljuje pogoršanje vremena, staće se kod mosta koji spaje naselje Višnjar sa gradom, a čim vremenske prilike ponovo budu dozvolile radiće se od mosta prema Mlekari. tj. nizvodno prema ušću Timoka. Za kompletno uređenje i potpuno stavljanje pod kontrolu Belog, Crnog Timoka i Timoka do Vražogrnca, mi imamo na raspolaganju od Svetske banke, gotovo milijardu dinara. Problem grada Zaječara jeste rešavanje imovinskih odnosa u vrednosti od oko 80 miliona, koji mi moramo da rešimo.  Kada to budemo rešili kompletan projekat će biti završen“, naglasio je Ničić i dodao:

„U narednim godinama moramo da rešavamo problem slivova. Kada dođe do topljenja snega  atmosferske vode će se više skupljati, jer ovaj nasip zapravo predstavlja sada deo jednog korita koje će usled atmosferskih padavina i topljenja snega sada ostajati ovde u naselju. I to ćemo rešti jer je projektom rešavanje tog pitanja uređeno od strane instituta Černi. Probaćemo kroz taj projekat da rešavamo i pitanje fekalne kanalizacije, tj. kanalizacije koja u ovom naselju teško može da se odradi, upravo zbog toga što se deo naselja kada nadođu velike vode, nalazi ispod nivoa reke Timok“.

Ničić naglašava i da bez sečenja drveća, koje predstvalja zapravo najveću branu i doprinosi plavljenju čitavog naselja,  nikako nije mogao da se uradi ovaj nasip.

„Ne radi se to zato što se nekom sviđa da poseče drveće, nego zato što je to neophodno da bi se ljudi, objekti i sva imovina zaštitili i zato je to urađeno. Inače, to drveće se nalazi na zemljištu koje pripada JP Srbijivode tako da oni i gazduju onim što su posekli“, dodaje Ničić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>