Najnovije vesti
Home / Vesti / Najmlađi zaječarski i niški izviđači učesnici šestodnevne Zimske kolonije
Najmlađi zaječarski i niški izviđači učesnici šestodnevne Zimske kolonije

Najmlađi zaječarski i niški izviđači učesnici šestodnevne Zimske kolonije

U okviru zimske šestodnevne kolonije, Odred izviđača „Đorđe Simeonović“ iz Zaječara, domaćin je najmlađim izviđačima Odreda „Vožd Karađorđe“ iz Niša. Zaječarski poletarci i pčelice, zajedno sa svojim drugarima, obilaze grad na Timoku, a kako kažu, zanimljivo je da se sa svojim vršnjacima iz Niša druže, igraju i razmenjuju izviđačka iskustva. Među najmlađim izviđačima je i osmogodišnja Hana Milošević iz Zaječara i devetogodišnji Mihailo Lazić iz Niša. Oni smatraju da je biti izviđač nešto najlepše, jer im izviđaštvo pruža brojne mogućnosti.

„Izviđač sam godinu dana i više, sviđa mi se društvo, aktivnosti i naši vodnici. Ovde učimo izviđačke igre, pesmice, pre svega učimo izviđačke šifre i znakove. Danas ćemo imati potragu za blagom, tražićemo Crvenkapu, a imaćemo i maskenbal. Sve nam je to i više nego zanimljivo“, rekla nam je Hana.

„Radili smo zadatke, obilazili grad, rešavali zagonetke. Mnogo mi se sviđa ovde, ali je Zaječar manji od Niša, očekivao sam da je dosta veći. Ja sam se odlučio da budem izviđač najviše zbog društva i igre“, istakao je Mihailo.

Prema rečima Eleonore Vejn, vođe Odreda „Vožd Karađorđe“ iz Niša, zimska kolonija pomaže deci da slobodno vreme, kada su na raspustu, upotpune na lep i kvalitetan način. Kako kaže, već dve decenije se neguje prijateljstvo između ova dva odreda.

„Mi smo sa zaječarskim odredom već 20-ak godina u bratskom odnosu i ta saradnja se odvija kroz neke stalne, kontinuirane aktivnosti i razmene tokom godine. Uglavnom su to aktivnosti tokom raspusta, kada deca imaju najveći broj slobodnih dana, pa sprovodimo i ozbiljniji program. Ovde je 10 članova našeg odreda, uzrasta od 1. do 4. razreda. Moram da kažem da ova kolonija znači puno, jer deca koja u ovom uzrastu dođu u izviđače, tu i ostanu veoma dugo, i naša organizacija se upravo oslanja na njih, jer su ona budućnost“, istakla je Eleonora.

Iz zaječarskog Odreda izviđača „Đorđe Simeonović“ kažu da su aktivnosti u okviru kolonije mnogobrojne i raznolike, što deci pomaže da im izviđaštvo u tom uzrastu bude još zanimljivije.

„Već četvrti dan kako se odvija Zimska kolonija koju organizujemo zajedno sa bratskim odredom „Vožd Karađorđe“ iz Niša, i ovde imamo oko 40-ak dece, najmlađe kategorije poletaraca i pčelica. U okviru kolonije, sprovodi se program koji je usklađen sa njihovim uzrastom, kroz igru i upoznavanje Zaječara. Pošto smo vezani za prostor zbog aktivnosti programa, gledamo da ih realizujemo unutra, u Izviđačkom domu, mada zbog lepog vremena, često i prošetamo. Juče smo na primer, prisustvovali polaganju venaca i obeležavanju Dana državnosti u gradu, obišli smo određene ustanove, deca su naučila gde je pošta, kao i Narodni muzej, Dom zdravlja, narednih dana će videti i gde je policija, ali i vatrogasci“, istakao je starešina Odreda „Đorđe Simeonović“ Predrag Nicić Nica.

Krajem meseca grupa najstarijih izviđača iz Odreda, brđani i brđanke odlaze na sedmi susret brđana bivše Jugoslavije, koji će biti održan u Sutomoru, a nakon toga, posle školskog raspusta, zaječarski Odred će početi sa upisom novih članova. Takođe, kako napominju u ovom Odredu, dosta će se raditi na školovanju članova, pa će tako biti organizovane šumske škole na Grliškom jezeru, ali i akcije pošumljavanja. U okviru Odreda biće organizovana i „Nedelja sećanja“, a zaječarski izviđači biće učesnici i letnjeg tabora u Zelenici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>