Najnovije vesti
Home / Ritam grada / „ECO AQVA“ tim iz Rudnika antracita „Vrška Čuka“ i sa Tehničkog fakulteta u Boru osvojio 4. mesto!
„ECO AQVA“ tim iz Rudnika antracita „Vrška Čuka“ i sa Tehničkog fakulteta u Boru osvojio 4. mesto!

„ECO AQVA“ tim iz Rudnika antracita „Vrška Čuka“ i sa Tehničkog fakulteta u Boru osvojio 4. mesto!

„ECO AQVA“ tim  iz  Rudnika antracita “Vrška Čuka“ Avramica kod Zaječara i sa Tehničkog fakulteta iz Bora sa inovativnim  proizvodom  FILTER-ANTRACITA osvojio je četvrto mesto na takmičenju najbolje tehnološke inovacije za 2016. godinu u Srbiji.  

Pobedu je odneo tim Sef iz Pančeva, koji je osmislio koncentrator sunčeve energije.

Ovaj tim je osvojio četvrto mesto. Vođa tima Jovica Sokolović sa Tehničkog fakulteta u Boru je rekao je zadovoljan plasmanom.

„Meni ovo nije prvo takmičenje. Međutim, ove godine sam predložio da se takmičimo sa filter antracitom, i za mene je ulazak u finale bio krajnji domet. Samo finale je bila lutrija, odlučivale su nijanse. Filter antracit, naš inovativni proizvod i sada postoji na tržištu, kolege iz rudnika imaju svoje kupce, unazad nekoliko godina, to su na primer, Sportski centar u Mladenovcu, Beogradski vodovod postrojenje za prečišćavanje vode, Vodovod  u Leskovcu. Mi smo osvojili dva segmenta našeg tržišta, tehnologije za prečišćavanje vode za piće i bazenskih voda. Istraživanja su pokazala da se ovaj prizvod može koristiti i u drugim tehnologijama, za prečišćavanje zauljanih voda i rudničkih otpadnih voda. Ono što je bio malo veći minus na ovom takmičenju je zaštita intelektualne svojine i zaštita robne marke našeg proizvoda“, priča vođa tima.

Branislav Stakić član tima kaže da su nijanse odlučivale u samom finalu.

„Mnogo smo zadovoljni kako smo prošli, predstavljali smo ovaj deo Srbije. Najbolju podršku imali smo od samog rudnika antracita, iz lokalne samouprave se niko nije zainteresovao. Naša inovacija se stastojala u proizvodnji filterskog materijala od prirodnog antracita iz našeg rudnika. U pitanju je čisto ekološki proizvod, koji smo na kraju uspeli da recikliramo. Nudimo proizvod koji je jedinstven u svetu, pa tako pokušavamo da se probijemo i na domaće ali i na inostrano tržište. Naš osnovni moto je – da se rudnici ne zatvaraju“, naglašava Stakić.

Savo Perendić iz Rudnika antracita Vrška Čuka Avramica, takođe član tima je zadovoljan plasmanom, i po njemu četvrto mesto je veliki uspeh.

„Pokazali smo da u rudniku Vrška Čuka ima rezervi uglja, oko milion ipo tona A, B i C rezervi, a u samom basenu Vrška Čuka oko 10 miliona tona. Sa proizvodnjom od 10 do 12 hiljada tona godišnje, mi možemo narednih 100 godina da vršimo eksploataciju uglja. Dobijamo subvencije od države, kao i ostali rudnici, poslujemo sa gubitkom, ali ako osvojimo tržište sa ovim proizvodom, mi ćemo moći sa 175 tona filter antracita, i sa cenom od nekih 480 evra po toni, da u našem poslovanju budemo na nuli“, rekao je Perendić.

„ECO AQVA“ tim  iz  Rudnika antracita “Vrška Čuka“ dobio je priliku da se sa svojim proizvodom predstavi na sajmu tehnike u Beogradu i Novom Sadu.

__________________________
Projekat „Ritam grada“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave Grada Zaječara.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>