Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Najbolja dečija karikatura „Mali Pjer“: U Zaječaru izložba najuspešnijih radova osnovaca
Najbolja dečija karikatura „Mali Pjer“: U Zaječaru izložba najuspešnijih radova osnovaca

Najbolja dečija karikatura „Mali Pjer“: U Zaječaru izložba najuspešnijih radova osnovaca

U petak, 28. aprila sa početkom u 18 sati biće otvorena izložba najuspešnijih radova učenika osnovnih škola na Opštinskom i Okružnom takmičenju za najbolju dečiju karikaturu “Mali Pjer“.

Izložba će biti organizovana u galeriji Radul begovog konaka u Zaječaru.

Organizator izložbe je Osnovna škola “Ljuba Nešić“ Zaječar, koja je bila domaćin prethodno održanih takmičenja, koja se po prvi put održavaju u našoj opštini i okrugu, a koja su deo Kalendara takmičenja i smotri osnovnih škola Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i sprovode se u saradnji sa organizacijom Prijatelji dece Srbije.

Na izložbi će biti predstavljeno oko 80 radova iz 8 osnovnih škola (“Ljuba Nešić“ Zaječar, “Djura Jakšić“ Zaječar, “Ljubica Radosavljević Nada“ Zaječar, “Desanka Maksimović“ Zaječar, “Vuk Karadžić“ Veliki Izvor, “Dositej Obradović“ Vražogrnac, “Vladislav Petković Dis“ Grljan i “Mitropolit Mihailo“ Sokobanja).

Nakon prigodnog muzičkog programa, koji će izvesti učenici OŠ “Ljuba Nešić“, i predstavljanja radova koju su ostvarili plasman na Republičko takmičenje, biće uručene diplome učenicima najuspešnijih radova.

 Cilj programa “Mali Pjer“ je ostvarivanje pune slobode dečjeg likovnog izraza i podsticanje kreativnosti i afirmacija dece u ovoj specifičnoj oblasti likovne umetnosti, afirmacija likovnog obrazovanja i vaspitanja u celini.

Svojim porukama i temama program takmičenja podstiče učenike osnovnih škola da unaprede svoj umetnički potencijal u oblasti likovne kulture, skrene pažnju odraslima na pitanja i probleme odrastanja dece i mladih, ukazujući na one pojave koje ometaju, kao i na one koje deci i mladima pomažu da ostvare svoja prava i odrastaju po meri deteta i čoveka. Razvijajući svoj umetnički potencijal, učenici mogu da na kreativan i inventivan način izraze svoje stavove i viđenja pojava u društvu, školi, porodici, svom okruženju u celini – i upute svoje poruke odraslima putem karikature, kao specifičnog, a programom likovne kulture u osnovnom i srednjem obrazovanju, obuhvaćenog oblika izražavanja.

Program doprinosi uvođenju inovacija u nastavnom programu likovne kulture u školama kao i vannastavnim – slobodnim aktivnostima učenika; širenju slobodnog – kreativnog mišljenja među učenicima osnovnih i srednjih škola; negovanju kritičkog odnosa dece i mladih prema sebi i svom okruženju; nastanku kreativnih radionica karikature u školama u celoj Republici Srbiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>