Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Najavljena gradnja dve elektrane na biomasu u Zaječaru -INVESTICIJA VREDNA IZMEĐU 30 I 35 MILIONA EVRA I POSAO ZA 80 DO 100 NOVIH RADNIKA!
Najavljena gradnja dve elektrane na biomasu u Zaječaru -INVESTICIJA VREDNA IZMEĐU 30 I 35 MILIONA EVRA I POSAO ZA 80 DO 100 NOVIH RADNIKA!

Najavljena gradnja dve elektrane na biomasu u Zaječaru -INVESTICIJA VREDNA IZMEĐU 30 I 35 MILIONA EVRA I POSAO ZA 80 DO 100 NOVIH RADNIKA!

Arturo Bertoli, predstavnik Asocijacije Balkanika u Monfalkoneu u Italiji i Paulo Sabatini, direktor Rewera Biomass power kompanije, čije je sedište u Beogradu, danas su u Zaječaru razgovarali sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem o mogućnostima nastavka saradnje prekinute pre nekoliko godina, između grada Zaječara i gradova severne italijanske regije.

„Gospodin Sabatini informisao nas je danas o namerama kada je Zaječar u pitanju, pošto oni u Boljevcu već rade , uveliko su i u razgovoru sa Ministarstvom energetike, a mi smo im izložili naše planove koje imamo u vezi sa pronalaženjem jeftinijih izvora energije, na koje bi se Zaječar orijentisao umesto što bi koristio mazut za grejanje“, kaže Ničić i dodaje:

„Ostalo je da nastavimo razgovor, pošto imamo zajedničkih dodirnih tačaka i firma koju zastupa Sabatini je u procesu kupovine bivšeg zemljišta Klanice Zaječar, gde će se praviti razni pogoni, ali između ostalog pregovaraju i sa predstavnicima Moravije Energo, da otkupe kotao na Popovoj plaži, i ako ta energija  koju budu proizvodili, između ostalog i za Pivaru Heinken, bude znatno jeftinija, i cena niža od cene koju mi sada plaćamo za mazut kao energent, mi ćemo kao grad kupovati tu toplotnu energiju“.

U Boljevcu će biti najveći proizvodni centar biomase, najavio je danas Paulo Sabatini, direktor Rewera Biomass power kompanije.

„Projekat o kojem smo danas razgovarali u Zaječaru sa gradonačelnikom Ničićem predviđa da se ovde u Zaječaru izgrade još dve centrale, znatno veće od one u Boljevcu, možda najveće na području bivše Jugoslavije za proizvodnju toplotne energije.  Želimo da energiju koju proizvodimo prodajemo fabrici Heineken, ali i da grad Zaječar ima koristi od te energije. Nadam se da će u narednim mesecima doći do konkretnijih dogovora i da će se već sledeće godine početi sa konstrukciom i izgradnjom. Vrednost ovog projekta je između 30 i 35 miliona evra, što će biti uloženo samo ovde u Zaječaru i treblo bi u svemu tome da učestvuje između 80 i 100 radnika“, kaže Paulo Sabatini, dodajući su u planu narednih godina investicije ne samo u Zaječaru, već i celoj Timočkoj krajini.

Arturo Bertoli, predstavnik Asocijacije Balkanika je izuzetno zadovoljan zbog ponovnog uspostavljanja saradnje započete pre mnogo godina.

„Jedan od razloga ove saradnje bio je da Italija upozna istočnu Srbiju i Zaječar“, kaže Arturo Bertoli i podseća da je zahvaljujući ovoj saradnji zaječarsko Pozorište opremljeno novim sedištima pre nekoliko godina.

„Kontakt je u prethodnom periodu prekinut, ali sada, sa povratkom gradonačelnika Boška Ničića, postoji obostrana želja da se obnovi odnos koji je bio veoma dobar. Mislim da je i Zaječar imao korist što je na nekoliko festivala i u nekoliko gradova u Italiji uspeo da se predstavi sa svim svojim potencijalima“, kaže Bertoli.

Ničić napominje da je grad Zaječar jedan od osnivača festivala u Goriciji.

„Meni je bilo zadovoljstvo da sretnem posle 4 godine Artura Bertolija. Mi smo jedni od osnivača velikog festivala koji se održava u Goriciji, gde smo mi započeli priču o promociji i balkanskih zemalja u oblasti turizma a taj festival je prerastao u jedan od najvećih te vrste u Italiji. Ove godine, na ovom festivalu biće oko 850 štandova iz cele Evropske unije. Zamisao je bila da to bude predstavljanje gradova i regija, odnosno svih etno proizvoda koji se na određenom podneblju proizvode. Turistička organizacija grada Zaječara je bila nosillac toga“, kaže Ničić i dodaje:

„Poslednje 4 godine to se pretvorilo u privatni biznis nekih koji su snimali u tom periodu šta mi tamo radimo. Ne želimo da pod imenom grada Zaječara bilo ko ubira tamo prihode i predstavlja se kao Zaječar i time razvija privatni biznis. Mi ćemo obavestiti njihove pokrajinske vlade, Vladu Republike Italije kao i Vladu Srbije. Pošto su u maju mesecu već određeni učesnici za ovu godinu, mi tu ne možemo mnogo da intervenišemo. Imamo obećanje da će od iduće godine prezenter istočne Srbije, sa akcentom na seoski turizam, biti grad Zaječar. Pripremićemo promo materijale, mi u ovom trenutku nemamo ništa od toga, pa i ne bi bili spremni za ovu godinu, tako da ćemo se pripremiti za narednu, da grad Zaječar bude predstvanik cele istočne Srbije“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>