Najnovije vesti
Home / Društvo / NAGLO TOPLJENJE SNEGA: Izlazimo iz debelog minusa i snežnih nanosa
NAGLO TOPLJENJE SNEGA: Izlazimo iz debelog minusa i snežnih nanosa

NAGLO TOPLJENJE SNEGA: Izlazimo iz debelog minusa i snežnih nanosa

Republicki Hidrometeorološki Zavod upozorava da se do 10. marta očekuje intenzivnije topljenje snega na jugu Srbije, a od ponedeljka, uz porast temperature i pojačanje južnog vetra, i u ostalim krajevima.

U Srbiji se nakon razvedravanja sredinom dana prognozira kratkotrajni prestanak padavina i delimično razvedravanje. Uveče i u toku noći novo naoblačenje s kišom i snegom.

Vetar će biti slab i umeren, na istoku i planinama jak, zapadni i severozapadni, a tokom dana biće u slabljenju i skretanju najpre na istočni, a uveče i noću na severni. Najniža temperatura biće od minus pet od tri stepena Celzijusa, a najviša od nule na severu, do 11 stepeni na jugu Srbije.

Toplica Stefanović sa punkta za zimsko održavanje ulica i puteva na području Zaječara navodi da su svi putevi ka zaječarskim selima prohodni, ali da se saobraćaj i dalje odvija otežano zbog ledene kiše koja je sinoć i noćas padala.

„Procenjuje se da su svi putni pravci ka seoskim mesnim zajednicama prohodni, ali se saobraćaj odvija otežano zato što je noćas padala ledena kiša. Temperatura je noćas bilo minus tri, četiri. Sada temperatura raste te smatramo da će danas biti sve u redu“, istakao je Stefanović i dodao:

„Što se tiče grada ulice prvog prioriteta su očišćene ima ugaženog snega, saobraćaj se odvija poluotežano. Mi smo čistili celu noć i solili celu noć, međutim bilo je novih padavina, imali smo ledenu kišu, a onda dolazi do otežavanja situacije jer ne možemo baš u svakom trenutku i na svakom mestu da se nađemo. Ugaženog snega ima posebno u ulicama drugog i trećeg priorita, ali se nadamo da nam malo i priroda, odnosno temperature pomognu i da će to da danas već da bude u poprilično dobrom stanju“.

Nadležni apeluju na one koji nemaju adekvatnu zimsku opremu, lance, lopatu, da ne kreću na put bez preke potrebe. Zbog ledene kiše koja je padala potrebno je maksimalno smanjiti brzinu vožnje, a ujedno i udvostričiti bezbedno odstojanje između vozila.

Auto-moto savez Srbije upozorava vozače i da porast dnevnih temperatura i povremeno slaba kiša donose otapanje snega, ali i potencijalnu opasnost od odrona.
Odrona ima na Đerdapskoj magistrali kao i na putevima koji prolaze kroz useke, zbog čega treba smanjiti brzinu i voziti oprezno na ulazu i pri izlazu iz tunela.
Velike oscilacije u temperaturi, pored odrona, donose još jednu opasnost u vožnji, a to su mokri kolovozi koji sa prvim večernjim satima, tokom noći, a posebno ujutro stvaraju poledicu.
U saopštenju se ukazuje da meteorolozi i za danas na severu i istoku Srbije najavljuju ledenu kišu.
Vozači treba da budu oprezni i zbog pojava ledenica u tunelima, najviše na Đerdapskoj magistrali.
Pored redovnih intervencija zimske službe na posipanju kritičnih deonica, po ovakvom vremenu izletanja su česta, a povećava se i broj saobraćajnih nezgoda, zbog čega treba smanjiti brzinu i povećati odstojanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>