Najnovije vesti
Home / Vesti / NABAVKA NOVIH MAŠINA I OPREME U STOČARSTVU: Najviši iznos sredstava 1,5 miliona, za proizvodnju kokošjih jaja 3 miliona dinara
NABAVKA NOVIH MAŠINA I OPREME U STOČARSTVU: Najviši iznos sredstava 1,5 miliona, za proizvodnju kokošjih jaja 3 miliona dinara

NABAVKA NOVIH MAŠINA I OPREME U STOČARSTVU: Najviši iznos sredstava 1,5 miliona, za proizvodnju kokošjih jaja 3 miliona dinara

Ministarstvo poljoprivrede je nedavno objavilo pravilnike o podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje biljnih kultura, o čemu smo nedavno pisali, i stočarstva. Stočari mogu računati na mogućnost ostvarivanja prava na podsticaje ukoliko nove mašine i oprema pripadaju kategoriji za pripremu, distribuciju i skladištenje koncentrovane i kabaste stočne hrane, zatim za manipulaciju i distribuciju čvrstog, polutečnog i tečnog stajnjaka. Takođe, podsticaji su namenjeni za nabavku mašina i opreme kojom se štiti dobrobit životinja, odnosno proizvodnju konzumnih kokošjih jaja. Pčelari mogu takođe ostvariti pravo na podsticaje po ovom pravilniku ukoliko imaju najmanje 5, a najviše 500 košnica.

-Stočari koji žele pomoć države moraju u Registru poljoprivrednih gazdinstava imati upisan odgovarajući stočni fond, ukoliko se bave proizvodnjom kravljeg mleka, najviše 19 krava. Ukoliko se bave proizvodnjom ovčijeg i kozijeg mleka moraju imati adekvatan objekat, upisan Registar objekata, odnosno Registar odobrenih objekata u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo. Poljoprivrednici koji se bave proizvodnjom mesa takođe moraju imati objekat upisan u Registar objekata, odnosno Registar odobrenih objekata za najviše 19 goveda, ili 149 ovaca, ili 29 krmača, ili 99 tovnih svinja, najviše 3999 brojlera po turnusu, ili 399 tovnih ćurki po turnusu. Proizvođači konzumnih kokošjih jaja moraju imati upisan objekat u Registar objekata, odnosno Registar odobrenih objekata u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo, kaže Saša Stamenković, diplomirani inženjer poljoprivrede za ekonomiku Poljoprivredno savetodavno stručne službe ,,Agroznanje’’ Zaječar.

Prema novim pravilnicima procedura je promenjena. Više se ne dostavlja predračun, već račun, izdat u ovoj godini, od 1. januara, najkasnije do dana podnošenja zahteva.

Ukupna vrednost investicije za koju se podnosi zahtev je najmanje 100 hiljada dinara, dok je iznos pojedinačnog računa  najmanje 50 hiljada, tri različite mašine, svaka od mašina mora koštati bar 50 hiljada dinara bez PDV-a. Pored zahteva i računa proizvođač prilaže otpremnicu, garanciju, fiskalni isečak ili izvod iz banke kojim se potvrđuje transakcija. Ukoliko je mašina uvezena, prilaže se jedinstvena carinska isprava.

Ovi dokumenti ne moraju biti priloženi u originalu, ali njihove fotokopije moraju biti overene kod javnih beležnika, notara. Pored dokumenata koji prate realizaciju investicije, poljoprivredni proizvođač, ukoliko želi da ostvari pravo na podsticaje, mora da dostavi i uverenja o izmirenim obavezama prema lokalnoj samoupravi i nadležnoj poreskoj upravi. Od opštine prilaže i potvrdu da za istu investiciju ne koristi podsticaje po nekom drugom osnovu (subvencije, podsticaji donacije), kao i da investicija nije predmet nekog drugog postupka za korišćenje podsticaja. Uverenja ne smeju biti starija od 30 dana od dana podnošenja zahteva, a dokumenti moraju da glase na podnosioca. Kada budu ispunjeni svi uslovi za dodelu podsticaja, poljoprivrednicima se na kućne adrese dostavlja rešenje, a novčana sredstva se uplaćuju na namenski račun u visini od 50 odsto investicije bez uračunatog PDV-a. Najviši iznos sredstava koji poljoprivrednik može ostvariti u jednoj kalendarskoj godini po ovom pravilniku je milion i po dinara, dok je u proizvodnji konzumnih kokošjih jaja, 3 miliona dinara, dodaje Stamenković.

Rok za podnošenje zahteva se određuje u skladu sa agrarnom politikom Ministarstva poljoprivrede, odnosno objavljivanjem jednog ili više javnih poziva u kalendarskoj godini.

Pozivi za nabavku novih mašina i opreme u biljnoj proizvodnji, kao i stočarstvu  su raspisani 2. jula i poljoprivrednici mogu podnositi zahteve za povraćaj sredstava do 17. septembra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>