Najnovije vesti
Home / Zaječar info / NA ZAJEČARSKOM GROBLJU POLOŽENI VENCI NA SPOMENIK MARINKU STANOJEVIĆU
NA ZAJEČARSKOM GROBLJU POLOŽENI VENCI NA SPOMENIK MARINKU STANOJEVIĆU

NA ZAJEČARSKOM GROBLJU POLOŽENI VENCI NA SPOMENIK MARINKU STANOJEVIĆU

Na starom zaječarskom groblju juče su položeni venci na grob naučnika, dugodišnjeg profesora i direktora zaječarske Gimnazije Marinka Stanojevića povodom 68. godišnjice njegove smrti.

O liku i delu ovog istaknutog čoveka govorili su Srđan Stanojević, direktor zaječarske Gimnazije i dr Dejan Krstić, direktor Narodnog muzeja Zaječar.

-Marinko je bio direktor Gimnazije u dva mandata, od 1923. do 1932. godine, a predavao je i srpski i ruski jezik u zaječarskoj Gimnaziji. Pored toga bavio se i etnologijom,  antropogeografijom, istorijom, lingvistikom, folkloristikom, muzikologijom…Bio je kompletna i višestrana ličnost, osoba veoma važna za istoriju naše škole, grada i okline. Inače, tri puta je biran za poslanika u Parlamentu kraljevine Srbije u to vreme kao predstavnik Timočana, rekao je Srđan Stanojević, direktor zaječarske Gimnazije.

Marinko Stanojević je jedna od najznačajnijih ličnosti Timočke krajine, ali i najmakartnija ličnost za zaječarsku Gimnaziju.

-On je Gimnaziji kao direktor i kao profesor doprineo mnogo. Sećanje na njega i njegovo delo u relativno uskim naučnim, društvenim i naučnim krugovima nikada nije zamrlo, ali je u široj javnosti manje poznat , pa i u Knjaževačkom kraju odakle on potiče.  Uvek je svoj dvojni identitet izražavao i kroz svoj rad. Proučavao je svoj kraj i uvek mislio na svoj zavičaj i mesto svog rada i življenja. Mi smo još 2004. godine predložili da se jedna ulica u Zaječaru zove njegovim imenom. Simbolično gledano, ulica  Hajduk Veljka je prema Negotinu, ulica Nikole Pašića je prema Beogradu, pa bi i ulica Ljube Nešića koja ide prema Knjaževcu trebala da se nazove ulicom Marinka Stanojevića. Ako je to za nekoga mnogo, jer uglavnom o tome odlučuju oni koji neznaju dovoljno, onda bi bar ulica ispred stare zgrade Gimnazije trebala tako da se nazove. Ako ne spomenik možda bi mu trebalo izgraditi i bistu u gradu. Šira javnost bi više trebala da zna o njemu jer je njegov značaj ogroman, istakao je direktor Krstić.

Ovom prilikom vence na spomenik Marinku Stanojeviću položili su predstavnici zaječarske Gimnazije, Narodnog muzeja Zaječar, Matične biblioteke ,,Svetozar Marković’’ Zaječar, Istorijskog arhiva Timočka krajina Zaječar, Zavičajnog muzeja Knjaževac i predstavnici Zavičajnog društva Timočana Torlaka iz Minićeva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>