Najnovije vesti
Home / Društvo / NA TRGU UPALJEN BADNJAK Badnje veče u Zaječaru -Svečano i u duhu tradicije!
NA TRGU UPALJEN BADNJAK Badnje veče u Zaječaru -Svečano i u duhu tradicije!

NA TRGU UPALJEN BADNJAK Badnje veče u Zaječaru -Svečano i u duhu tradicije!

Svečano i u skladu sa običajima pravoslavlja u Zaječaru se proslavlja Badnje veče i priprema za Božić.

U prisustvu velikog broja Zaječaraca na gradskom Trgu večeras je upaljen badnjak. Prisutnima se obratio Episkop timočki g. Ilarion.

„Velika je radost videti ovoliki broj vas okupljenih ovde. Velika je radost zato što tamo gde ima mnogo ljudi velika je i snaga, a nama je snaga zaista potrebna za mnogo toga što je potrebno da činimo u tek započetoj godini. A ono što treba da činimo jeste na prvom mestu da budemo u zajednici sa Bogom, sa Gospodom našim koji se smireno rađa u Vitlejemskoj pećini na Božić i koji to čini, ne radi nekoga drugoga već radi nas koji verujemo u njega, koji mu se molimo i koji se okupljamo u slavu njegovu i uvek kada je teško njemu se obraćamo kao Bogu i spasitelju svome. Pozivam vas da se čitave godine u što većem broju okupljamo u crvi Hristovoj, ne samo na ovaj svečani pretpraznični dan, Badnje veče, na Božić, Bogojavljanje ili Vaskrs, nego da naša crkva, ali i druga crkva, hram u Kotlujevcu ubrzo dovršen bude i da bude ispunjen ljudima. Blagodarimo Gospodu, ali blagodarimo i svim dobrim ljudima koji su pomogli i organizovali ovo svečano okupljanje“, poručio je Episkop timočki Ilarion i dodao:

„Neka svima vama bude blagosloven Božić, svi predstojeći praznici, Bogojavljanje i Savindan, a da se Gospod verom useli u srca naša, a mi da ga čuvamo, da čuvamo zapovesti njegove i zajednicu jednih sa drugima. Neka je srećno Badnje veče, na mnoge godine da se okupljamo, neka ste svi živi i zdravi i blagosloveni! Hristos se rodi!


Pravoslavni vernici okupili su se u crkvi u popodnevnim časovima, odakle je, nakon prazničnog bdenija koje je počelo u 16.00 sati i Večerenje službe, u 18 sati iz porte Sabornog hrama pošla svečana litija koja se kretala ulicom Nikole Pašića do Trga oslobođenja.
Nakon toga na trgu je usledilo nalaganje badnjaka.
Nalaganju badnjaka prisustvovao je i gradonačelnik Boško Ničić sa svojim saradnicima.

Okupljeni građani kućama su poneli po osveštanu grančicu kao simbol zdravlja i sreće svojih ukućana. Porodično okupljanje i praznično rapoloženje ove dane čine najradosnijim i najlepšim u godini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>