Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Na sednici Gradskog veća u Zaječaru razmatran šestomesečni izveštaj o izvršenju budžeta za 2017, imenovan stručni tim za davanje koncesije za linijski prevoz putnika…
Na sednici Gradskog veća u Zaječaru razmatran šestomesečni izveštaj o izvršenju budžeta za 2017, imenovan stručni tim za davanje koncesije za linijski prevoz putnika…

Na sednici Gradskog veća u Zaječaru razmatran šestomesečni izveštaj o izvršenju budžeta za 2017, imenovan stručni tim za davanje koncesije za linijski prevoz putnika…

Juče je održana sednica Gradskog veća grada Zaječara, šesta po redu.

Na sednici je usvojeno rešenje o imenovanju Stručnog tima za davanje koncesije za linijski prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju na teritoriji grada Zaječara.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je u obrazloženju naveo da tender neće biti raspisivan svake godine, i da više neće moći da se dešava da grad nema ugovore sa prevoznikom, već će imati dugogodišnji koncesioni ugovor o javno-privatnom partnerstvu između grada i onog ko dobije gradski i prigradski prevoz.

„Mislimo da je to rešenje koje je dobro i koje nam omogućava stabilniji i jeftiniji prevoz. To je rešenje koje većina lokalnih samouprava u Srbiji ima i koje smo i mi imali u periodu do 2013. godine, kada je, iz meni nepoznatih razloga sa prevoznikom „Veolia“ raskinut ugovor i napravljeni novi  nepotrebni troškovi. Ovo rešenje podrazumeva i obavezu kako članova Gradskog veća, tako i inspekcijskih službi da se pod hitno pojačaju mere kontrole, kako taksi prevoza, tako i kombi prevoza jer oni direktno nanose štetu prevozniku koji dobije pravo prevoza kroz javno privatno partnertsvo ali i štetu budžetu“.

Većnici su većinom glasova usvojili tačke koje se tiču nacrta rešenja o razrešenju i imenovanju predsednika i članova upravnog i nadzornog odbora Centra za socijalni rad i Sportsko poslovnog centra Timok doo.

Na sednici Gradskog veća nije usvojen predlog Rešenja o utvrđivanju broja stručnih i drugih radnika čiji se rad finansira iz budžeta grada Zaječara. Gradonačelnik Ničić i većnici dali su predlog da se fomira novo Rešenje po kojem će se broj radnika -izvršilaca Centra za socijalni rad u Zaječaru smanjiti.

Na sednici je usvojen Predlog Rešenja o utvrđivanju teksta Konkursa za raspodelu sredstava za sufinansiranje projekata-programa rada verskih zajednica za 2017. godinu. Pošto se na konkurs koji je raspisan za sufinasiranje projekata verskih zajednica niko nije javio prihvaćen je predog da se konkurs ponovi.

Većnici su razmatrali i usvojili i Predlog zaključka o davanju ovlašćenja gradonačelniku grada Zaječara za zaključenje Sporazuma o isplati duga prema Zavodu za Javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru.

Naime, na sednici je diskutovano da je 2013. godine postojao tender i ugovor između Grada i Zavoda, međutim obaveze nisu izmirene, tražene su ponovo usluge Zavoda, napravljene fakture ali bez tendera i grad nije hteo da plati. Ničić je razmatrajući ovu tačku dnevnog reda rekao:

„Dok se ne završi redovna procedura tendera, od Zavoda za Javno zdravlje „Timok“ ne očekujemo više nikakve usluge. Od današnjeg dana ne priznajemo nijednu fakturu koja stigne, dok se ne završi redovna procedura i zaključe ugovori o obavljanju poslova, da se zna cena, šta se radi. Ovaj dug ćemo morati da platimo“.

Većinom glasova je usvojen Izveštaj o izvršenju budžeta za period od 1. januara  do 30. juna ove godine. Izvršenje budžeta za prvih šest meseci iznosi 26,68 %.

„Od strane državne revizije naterani smo da pravimo bukvalno lažne budžete. Mi realno znamo da je nemoguće realizovati 2 milijarde i 400 miliona prihodnu stranu ali pod pretnjom kazni, pre svega, meni kao izvršiocu budžeta i svima u Gradskoj upravi, naloženo nam je da sva dugovanja i sve obaveze moramo da ubacimo na rashodnu stranu a time da ih ubacimo i na prihodnu stranu. Pa tako imamo pozicije gde je na primer, predviđeno 250 miliona na jednoj stavci a da je realizacija nula, samo zato da bi se stiglo na balans budžeta rashodne i prihodne strane. Narednih mesec dana očekujem sastanak sa Ministarstvom finansija i državnom revizijom. Čemu to, ja ne razumem, pravljenje lažnih prihoda koji ne postoje samo da bi se prikazao deficit, makar on bio milijardu, nego da se stvara neka lažna slika da postoji novac a zapravo ne postoji“, rekao je gradonačelnik Ničić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>