Najnovije vesti
Home / Društvo / Na predlog dr Venture i konzilijuma lekara DRŽAVA ŠALJE MALOG NEMANJU NA OPERACIJU U NEMAČKU
Na predlog dr Venture i konzilijuma lekara DRŽAVA ŠALJE MALOG NEMANJU NA OPERACIJU U NEMAČKU

Na predlog dr Venture i konzilijuma lekara DRŽAVA ŠALJE MALOG NEMANJU NA OPERACIJU U NEMAČKU

Nakon današnjeg pregleda i konzilijumskih konsultacija na  Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“, od strane španskog specijaliste dr Norberta Venture i tima lekara ove klinike, ustanovljeno je da se operacija malog Nemanje Jovanovića (4) može obaviti, zbog izuzetno složenog i rizičnog zahvata, jedino na klinici u Hamburgu (Nemačka).

Dr Ventura je, zajedno sa čelnim ljudima Ministarstva zdravlja i Budžetskog fonda za lečenje dece i odraslih u inostranstvu osnovanog od strane Vlade RS, odmah kontaktirao kliniku u Hamburgu i radi se na obezbeđivanju termina za što hitniju operaciju o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) ili Budžetskog fonda, firmiranog za ove namene.

Državni vrh Srbije, u saradnji sa Gradskom upravom Zaječar, obezbediće najbolji i najbrži mogući način transporta malog Nemanje do hamburške klinike.

Humanitarni koncert „Srcem i pesmom za Nemanju“ zakazan za 15. novembar u 20,00 sati, u sportskoj hali na Kraljevici , uz nastup Nataše Bekvalac, Goce Tržan, Tropiko i OK benda i Željka Vasića, biće organizovan kako je i planirano, a sva prikupljena sredstva biće usmerena na rešavanje stambenog problema porodice Jovanović, kao i njihov boravak u Hamburgu tokom i nakon operacije malog Nemanje.

Četvorogodišnji Nemanja Jovanović iz Zaječara od rođenja boluje od kifoskolioze, deformiteta kičmenog stuba.

Iako primećena odmah po rođenju, bolest zbog nedovoljne razvijenosti koštanog sistema nije mogla biti otklonjena pre druge godine života.

Prema rečima lekara, krivljenje kičme koja je osovina celog tela povuklo je za sobom ozbiljne zdravstvene poteškoće pa su tako zapremine grudnog koša i stomaka smanjene, a funkcija disanja otežana. Prostor za srce je sužen i stvoren je veliki pritisak na organe stomaka i pluća koja stoga ne mogu da se šire.

Nemanja se retko kad žali na bolove. Samo se savije, a porodici je to znak da je umoran i da ne može više da hoda. Vreme provodi uz crtaće, igračke, a najsrećniji je kada ima snage da izađe i igra se napolju.

Nemanjini roditelji Jelena i Ivica Jovanović žive od Ivicine invalidske penzije koja iznosi 13.500 dinara. Trenutno su smešteni u stanu od 35 kvadrata koji su dobili od Centra za socijalni rad nakon što im je u požaru izgorela kuća u zaječarskom selu Vratarnica kada je i stradala Jelenina majka

One comment

  1. Operacija kod malog Nemanje je planirana u Opštoj bolnici Atlas, sa troškovima koji su poznati, a i njihov razlog u uslovima koji su optimalni za ovaj operativni zahvat (operaciona sala koja je ekipirana sa najboljom opremom, a u ovom slučaju i sa neuro-monitoringom, sa self-sejverom koji štedi 70% izgubljene krvi tokom op.) uz iskusne lekare koji se bave sličnom problematikom, a uz pomoć odabranog hirurga iz Nemačke (koji je ovom prilikom dobrodošao pošto se bavi sličnim slučajevima koji su ipak retki). Čudno je da se tekst ne odnosi na ono što je moguće uraditi u okvirima naše zemlje već samo šta je nemoguće uraditi u državnim bolnicama. Mislim da je slučaj dobrodošao da se okupi sav domaći kadar i uslovi za njegovo uspešno obavljanje. Naš kadar je malo osiromašio odlaskom dobrih lekara u penziju, a mladji nisu maksimalno motivisani u državnim bolnicama. Bez obzira na izvesno poboljšanje u bolnicama, mislim da se nalazimo u izvesnom vakuumu u odnosu na ono šta možemo i kako možemo nešto uraditi. Mislim da okupljen kadar u bolnicama poput Atlasa i uslovi koji tamo postoje nisu zanemarljivi, u interesu je države da se uštede materijalna sredstva i da se zna da su ovakve intervencije mogu obavljati ovde a ne u Hamburgu, Aci-bademu. U ovakvim bolnicama su uložena, takodje, velika sredstva za uslove rada, dobile su akreditaciju od države, imaju ugovore za zdravstveni turizam, a naše su, nalaze se u našoj zemlji i radi naš kadar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>