Najnovije vesti
Home / Sport / NA PODRUČJU GRADA ZAJEČARA MALO UČEŠĆE ŽENA U SPORTU
NA PODRUČJU GRADA ZAJEČARA MALO UČEŠĆE ŽENA U SPORTU

NA PODRUČJU GRADA ZAJEČARA MALO UČEŠĆE ŽENA U SPORTU

Na osnovu podataka Sportskog saveza Grada Zaječara broj muškaraca, članova sportskih klubova je 2.608, što je 75,3 odsto, a žena 858 ili 24,7 odsto. Broj muškaraca predsednika klubova je 50, a žena 5. Sa druge strane nema baš preciznog broja žena koje se bave rekreativnim sportom, kao i učenica u školskom sportu, kako bi se dalje utvrdila strategija za masovnije učešće žena u sportu na svim nivoima, školskom, rekreativnom i profesionalnom.

Dobijeni rezultati ukazuju na niži nivo učešća žena u sportu, te je važno kreirati mere koje bi podstakle veće učešće sportistkinja, kaže se u Programu razvoja sporta za Grad Zaječar. U tom cilju potrebno je utvrditi način kako bi se postiglo masovnije učešće učenica u školskom sportu, i kako bi se iz kvantiteta dobio i kvalitet. Analiza realnog brojnog stanja, kada je učešće žena u sportu u pitanju, je prvi korak za definisanje načina i za donošenje specifičnih mera za povećanje učešće žena u sportu generalno, sa predlogom konkretnih mera za učešća devojčica u školskom sportu.

Žene čine polovinu populacije, kako na globalnom, tako i na lokalnom nivou. One treba da budu najšire uključene u sport i sportske aktivnosti, vodeći računa o
svim njihovim specifičnostima. Njihovo uključivanje u sport i sportske aktivnosti mora biti masovno, organizovano i najšire društveno podržano. Diskriminacija je tvrditi da su rezultati sportistkinja „slabiji“ od muškaraca i da je zato ženski sport manje atraktivan i manje uspešan, a prevazilaženje ove predrasude treba da bude deo strategije za omasovljavanje učešća žena u sportu.

Mnoga istraživanja pokazuju da je najviši stepen rodnog disbalansa u administrativnom delu sporta. Neophodno je posvetiti posebnu pažnju u delu stručnog osposobljavanja žena u sportu i da se na taj način osigura ženskoj populaciju što duži ostanak u sportu. To se, pre svega odnosi na aktivni angažman žena u u menadžmentima sportskih organizacija i klubova.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>