Najnovije vesti
Home / Kultura / Na današnji dan: Zaječarsko pozorište u BEOGRADSKIM NOVINAMA
Na današnji dan: Zaječarsko pozorište u BEOGRADSKIM NOVINAMA

Na današnji dan: Zaječarsko pozorište u BEOGRADSKIM NOVINAMA

Na današnji dan, 18. avgusta 1942. godine, u beogradskom listu „Novo vreme“ pisalo je o kulturnim događajima u Zaječaru, pored ostalog, i o radu zaječarskog pozorišta osnovanog 1942. godine.

Ideja o formiranju pozorišta u Zaječaru postojala je i pre II svetskog rata, a na osnivanje pozorišta u Zaječaru u velikoj meri uticali su nastupi niškog pozorišta. Kada je osnovano zaječarsko pozorište  njegovi članovi postali su glumci iz grada na Nišavi.

U vreme kada se na svakom koraku osećalo teško vreme, vreme straha, oskudica, gladi i neizvesnosti, kada su  proja, zejtin, šećer, tekstil i druge potrebštine deljene na bonove, zaječarsko pozorište je beležilo lepe rezultate.

„Formirano je odobrenjem i uz blagoslov okuopacinih vlasti, ono je obilazilo Timočku krajinu oduševljavajući svojim predstavama publiku i u najzabačenijim selima. Treba imati u vidu jednu činjenicu, da zaječarsko pozorište svojim predstavama nije samo zabavljalo narod već je slalo poruke koje su bile od značaja za buđenje nacionalnih ideja kod okupiranog srpskog naroda“, zapisano je u „Razvitku“, broj 200 iz 1998. godine, Žarko Milošević.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>