Najnovije vesti
Home / Bor / Na današnji dan: Štrajk 6.500 radnika BORSKOG RUDNIKA
Na današnji dan: Štrajk 6.500 radnika BORSKOG RUDNIKA
Foto: Ilustracija

Na današnji dan: Štrajk 6.500 radnika BORSKOG RUDNIKA

Na današnji dan, 25. avgusta 1938. godine 6.500 radnika borskog rudnika stupilo je u generalni štrajk. Zanimljivo je da su radnici stupili u štrajk po nagovoru lokalnih vlasti, do tada poslušnih prema Francuzima koji su ekspoatislai rudno blago i zapošljene radnike. Lokalne vlasti htele su uz pomoć radnika da iznude od Francuske finansijske i druge ustupke. Međutim uskoro se pokazalo da je glavni uzrok štrajka nezadovljsvto ekploatisanih radnika, koje je izbilo u njihovoj želji da se povećaju nadnice.

Francuzi kao eksplotatori rudnog blaga u Boru koristili su jeftinu radnu snagu, uglavnom seljake iz okolnih sela koje su slabo plaćali. 1938. godine nadnice u Boru bile su 22 do 27 dinara, a kilogram hleba koštao je dva i po dinara. I cene namirnica na borskoj pijaci bile su skuplje nego u drugim gradovima u Timočkoj krajini. Pored toga, rudari su stanovali u lošim stanovima. Zato se u leto 1938. godine prelila čaša nezadovoljstva borskih rudara i došlo je do velikog potresa.

Štrajk se produžio sve do 25. septembra jer su rudari odbijali da se vrate na posao uprkos ličnim nedaćama svake vrste i intervencije i žandarmerije. Na kraju, kada je štrajk okončan najaktivniji radnici u štrajku bili su otpušteni sa posla a nadnice povećane za 2 dinara uz istovremeno podizanje radnih normi. Obećano je i da će  dati pomoć za podizanje radničkih stnova, navodi se u „Razvitak“ broj 3, Zaječar 1973.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>