Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Na današnji dan pre 141 godinu odigrala se Velikoizvorska bitka između srpske i turske vojske
Na današnji dan pre 141 godinu odigrala se Velikoizvorska bitka između srpske i turske vojske

Na današnji dan pre 141 godinu odigrala se Velikoizvorska bitka između srpske i turske vojske

Na današnji dan 18. jula 1876. godine odigrala se Velikoizvorska bitka između srpske i turske vojske, na samom početku srpsko-turskog rata.
Timočkom vojskom jačine 2 500 ljudi komandovao je pukovnik Milojko Lešjanin. U skladu sa ratnim planom i strategijom srpke vojske Timočka vojska prikupljena kod Zaječara prešla  je granicu u nameri da zauzme van startegijski položaj kod Kule. Međutim, bez solidnih priprema i dobre koordinacije nije u tome uspela. Bila je odbačena i kod Velikog Izvora pretrpela poraz koji je uticao na stanje na celom strpsko-truskom frontu u Istočnoj Srbiji.

Pukovniku Milojku Lešjaninu koji je komandovao Timočkom vojskom u bitci kod Velikog Izvora, pritekao je u pomoć i Čejnjajev sa 15 000 vojnika iz Moravske vojske. Posle krvave borbe Osman-pašinih 20 000 vojnika su izvojevali pobedu, naterali srpsku vojsku u paničan beg preko Timoka i zauzeli Zaječar. Od tog poraza Srbija se nije oproravila a njena ofranzivna strategija promenila se u defanzivnu i odbranu. Posle tog uspeha, Turci su nastavili sa ofanzivom, zauzevši 22. jula Knjaževac. Pošto su zauzeli  Zaječar i Knjaževac zagospodarli su Timokom.

U sećanju stanovništva su ostale bolne uspomene iz tog rata na zverstva, paljenje i uništavanje imovine i čirtavih sela koje su počinili Turski vojnici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>