Najnovije vesti
Home / Zaječar info / Na današnji dan oslobođen je Zaječar u 1. Svetskom ratu, a evo i kako je to bilo…
Na današnji dan oslobođen je Zaječar u 1. Svetskom ratu, a evo i kako je to bilo…
Zaječar, Oslobodilačka vojska 1918.

Na današnji dan oslobođen je Zaječar u 1. Svetskom ratu, a evo i kako je to bilo…

Na današnji dan, 19. oktobra 1918. godine, francuski konjički general Gambeta umarširao je u Zaječar. Dočekan je sa počastima koje samo srpski narod može da priredi svojim slobodarima. Doček je bio veoma svečan i uzbudljiv, a Gambeta te dirljive susrete nikad nije zaboravio.


Dolazak generala Gambete u Zaječar

Francuze je dočekalo mnogo sveta, žene, dece i staraca. Ispred svih išlo je sedam devojaka noseći crvenu zastavu sa zlatnim kićankama na kojoj je bilo ispisano „Slava našim oslobodiocima“.
Devojke, obučene u crne kostime, kao učenice Sen Denija, išle su u susret glavnom štabu i kada su stale pred genelara Gambetu, jedna od njih je održala govor.

U svom govoru ona je u ime Zaječaraca izrazila najdublje poštovanje prema francuskim vojnicima ističući istovremeno da u istoriji čovečanstva oslobođenje malih naroda je najblagorodnije i najplemenitije delo koje će sijati i grejati svojim sjajem mlade generacije učeći ih da cene slobodu i jednakost svih naroda.

Govor se završavao pozdravom francuskim herojima „Slava vam. Živela Francuska“.

Francuski general je otpozdravio na francuskom na govor mlade srpske devojke, a kada su utihnule poslednje njegove reči sav narod koji je tome prisustvovao kleknuo je i kao složan hor zapevao „Marseljezu“.

Zaječar je pod naletom konjičke brigade francuske vojske, u prvom svetskom ratu oslobođen 19. oktobra 1918. godine. Za oslobođenje živote su dala 83 znana i dva neznana vojnika savezničke vojske.

U balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu iz Zaječara su poginula 4.083 borca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>