Najnovije vesti
Home / Kultura / Na današnji dan: Đorđe Stanojević iz Negotina u Sibiru proučavao sunce za vreme totalnog pomračenja
Na današnji dan: Đorđe Stanojević iz Negotina u Sibiru proučavao sunce za vreme totalnog pomračenja
Foto: East Side

Na današnji dan: Đorđe Stanojević iz Negotina u Sibiru proučavao sunce za vreme totalnog pomračenja

Na današnji dan, 17. avgusta 1887. godine, Đorđe M. Stanojević, astrofizičar je u Sibiru izučavao pojave u vezi sa totalnim pomračenjem sunca.

Đorđe M. Stanojević, rođen je u Negotinu 1858. godine. Sin je Miloša Stanojevića, siromašnog trgovca iz Negotina. Završio je u rodnom mestu osnovnu školu i negotinsku polugimnaziju, a zatim je nastavio školovanje u Beogradu. 1881. godine završio je prirodno-matematički odsek Visoke škole. Kao student postdiplomac objvio je prvu stručnu astronalizu pod nazivom: „Zvezdano nebo nezavisne Srbije“. Pisao je i čitao referate na naučnim skupovima o zemljotresima a 1881. godine je na I Мeđunarodnoj električarskoj izložbi gde se rodila ideja za Stanojevićeve prve hidroelektrane u Srbiji.

A kada je reč o njegovom boravku u Sibiru, tamo je bio upućen kao vođa jedne francuske ekspedicije. U Sibiru je proveo 20 dana proučavajući karakteristike sunca za vreme totalnog pomračenja.

Ceneći rezultate istraživanja Đorđa Stanojevića, Francuzi su molili vladu Kraljevine Srbije da mu dozvoli da ide sa francuskom ekspedicijom u alžirski deo Sahare 1890. godine, takođe radi izučavanja sunca. Đorđe je u Sahari proveo dve godine i tamo dobio divne rezultate koje je objavila Francuska akademija nauka i petrogradska Akademija nauka. Za vreme boravka u Sahari, eksperimentisao je sa fotografijom u boji, pa se može reći da je prvi koji takvu vrstu fotografije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>