Najnovije vesti
Home / Zabava / Dogodilo se u Timočkoj krajini 5. februara 1601. godine -IZVRŠENA JE SMRTNA KAZNA NAD STARINOM NOVAKOM
Dogodilo se u Timočkoj krajini 5. februara 1601. godine -IZVRŠENA JE SMRTNA KAZNA NAD STARINOM NOVAKOM

Dogodilo se u Timočkoj krajini 5. februara 1601. godine -IZVRŠENA JE SMRTNA KAZNA NAD STARINOM NOVAKOM

5. februra 1601. godine, izvršena je smrtna kazna nad Starinom Novakom ili Baba Novakom kako su ga zvali rumunski istoričari. Ime Starine Novaka opisanog i u srpskim narodnim pesmama vezano je za vreme Mihalja Hrabrog od 1595. do 1601. godine.

Starina Novak je bio najhrabriji general Mihaja Hrabrog koji je ratovao na području Timočke krajine, s desne i leve strane Dunava, dolazio do Sofije i Nikopolja, a ratovao je i po Transilvaniji.

Smrtna kazna je izvršena tako što je sa svojim duhovnikom spaljen na lomači. Da bi ih što više mučili prvo su ih vezali za grede, odrali im kožu, zatim lice okrenuli prema vatri i postepeno pekli.

S vremena na vreme su ih kvasili vodom da bi što duže živeli. Pošto su izdahnuli leševe su im nabili na kolac.

Bez obzira na takav ishod njegovog vojevanja, Starina Novak je svojim postojanjem, svojom herojskom borbom i mučeničkom smrću bio simbol srpsko-rumunskog bratstva po oružju. A kada je reč o oslobođenju Srbije od turskog jarma Starina Novak predstavlja preteču Karađorđa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>