Najnovije vesti
Home / Društvo / Na današnji dan, 29.novembra 1948. ZA DAN REPUBLIKE, PUŠTENA JE U POGON HIDROELEKTRANA „SOKOLOVICA“
Na današnji dan, 29.novembra 1948. ZA DAN REPUBLIKE, PUŠTENA JE U POGON HIDROELEKTRANA „SOKOLOVICA“

Na današnji dan, 29.novembra 1948. ZA DAN REPUBLIKE, PUŠTENA JE U POGON HIDROELEKTRANA „SOKOLOVICA“

Na današnji dan, 29. novembra 1948. godine, za Dan Republike, puštena je u pogon Hidroelektrana „Sokolovica“.Brana je građena 12 meseci, a montaža opreme osam. Agregati su montirani jedan za drugim, tako da je 1953. godine hidroelekrtana raspolagala snagom od 4 150 kilovat časova.

 Završetku Hidroelektrane „Sokolovica“ radovao se celi narod na području Timočke krajine, jer uvođenje struje menjalo je iz osnova način i uslove života. Elektična struja u tolikoj meri je promenila uslove života na selu da se ubrzo rodila ideja da se u selu pokrene unapređenje uslova života i izjednači sa uslovima života stanovništava u gradovima.

Naročito su Negotinci bili zainteresovani za izgradnju ove hidroelektrane, jer su očekivali da ubrzo svako selo na području ovog kraja dobije struju.  Pored toga, ona je uticala i na privredni razvoj Timočke krajine, a kada je nastala ekonomska kriza zbog blokade sa Istoka, ona je zajedno sa drugim sličnim električnim centralama smanjivala posledice energetskE  krize na području Timočke krajine.

__________________________
Projekat „Ritam grada“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave Grada Zaječara

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>