Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Na današnji dan 1945. godine u Zaječaru izašao prvi broj lista Timok -UVEK POUZDAN SVEDOK VREMENA
Na današnji dan 1945. godine u Zaječaru izašao prvi broj lista Timok -UVEK POUZDAN SVEDOK VREMENA

Na današnji dan 1945. godine u Zaječaru izašao prvi broj lista Timok -UVEK POUZDAN SVEDOK VREMENA

Na današnji dan regionalni list „Timok“ navršio je 72 godine neprekidnog izlaženja. Prvi broj pojavio se pred čitaocima sada već dalekog 10, januara 1945. godine, ali ne pod današnjim, već pod imenom „Reč naroda.“

Posle samo tri meseca osnivač mu menja ime u „Naš život“, a aprila 1947. po nalogu osnivača, Redakcija mu daje današnje ime „Timok“.

List je uvek bio regionalni i nikada nije prestajao da izlazi, mada je više puta bio u toj opasnosti. Osnivač Lista bio je Okružni narodnooslobodilački odbor za Timočku krajinu. Osnivač je kao preteča „Timoka“  kraće vreme izdavao „Jedinstvo omladine Timoka i Krajine“ i „Bilten Okružnog narodnooslobodilačkog odbora“,  koji su prerasli u nedeljnu novinu koja je uvek bila u prodaju svakog pretka.

Pune 62 godine „Timok“ je izlazio kao samostalno izdanje, a od pre malo manje od deset godina izlazi kao sastavni deo dnevnika „Narodnih novina“ u Nišu,  čiji je vlasnik Vitko Radomirović, generalni direktor i glavni i odgovorni urenik. Za nepuna dva meseca, 7. marta ove godine „Timok“ će navršiti deset godina dnevnog izaženja.

Do 1959. godine prošlog veka u Negotinu je izlazio nedeljnik „Krajina“ koja je te godine pripojena listu „Timok“, kada su sva četiri novinara „Krajine“ prešla na rad u Redakciju „Timoka“ , koji je od tada vidno počeo da povećava tiraž, da bi godine 1975. dostigao rekordan tiraž od 18.000 primeraka. Postojala je želja nekih sreskih i okružnih funkcionera da još tada „Timok“ pređe na dnevno izlaženje. Veliki broj tih pokušaja je propao zbog velikih troškova štampe  i distribucije dnevnog lista.

Danas „Timok“ ponovo uživa visok ugled kod čitalaca širom regiona, zaječarskog i borskog okriga, ali je zbog višedecenijskog nedeljnog“ jeftinijeg“ izlaženja još daleko ne samo od rekordnog, već i  prosečnog tiraža iz najuspešnijih godina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>