Najnovije vesti
Home / Vesti / Na današnji dan 1944. godine -OTVOREN DOM KULTURE U ZAJEČARU
Na današnji dan 1944. godine -OTVOREN DOM KULTURE U ZAJEČARU

Na današnji dan 1944. godine -OTVOREN DOM KULTURE U ZAJEČARU

Na današnji dan, 31. decembra 1944. godine otvoren je Dom kulture u Zaječaru u adaptiranoj zgradi hotela „Zadruga“. To je uskoro postao prostor okupljanja svih amatera u gradu, a jedna grupa  okupljena u dramskoj sekciji bila je jezgro od koga će nastati profesionalno zaječarsko pozorište.

Pored pomenute dramske sekcije istovremeno su se formirale još dve grupe pri Mesnom odboru USAOSA, a najznačajnije za stvaranje budućeg pozorišta bilo je delovanje Kulturno-umetničkih društava „Ljuba Nešić“ u kome se okupljala školska omladina i „Milenko Brković-Crni“ u čijem radu su učestvovali amateri iz radničke i službeničke sredine.

Obe ove grupe imale su u svojim dramskim sekcijama dosta darovitih imena koja su posle izvođenja niza prigodnih jednočinki počeli da pripremaju i celovečernje predstave poput „Naronog poslanika“ i „Dva cvancika“.

U takvoj atmosferi sazrevala je i ideja o potrebi da se stvori osnova za osnivanje profesionalnog pozorišta.

__________________________

Projekat „Ritam grada“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave Grada Zaječara.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>