Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Na današnji dan 1936. godine Demokratska stranka u Zaječaru održala prvi miting u centru grada
Na današnji dan 1936. godine Demokratska stranka u Zaječaru održala prvi miting u centru grada
Stari Zaječar

Na današnji dan 1936. godine Demokratska stranka u Zaječaru održala prvi miting u centru grada

Na današnji dan, 20. septembra 1936. godine, Demokratska stranka u Zaječaru, održala je miting u centru grada, na skveru, kod spomenika ratnicima izginulim u ratovima od 1912 do 1918. godine. Na mitingu je govorio Ljuba Davidović. Bilo je to vreme borbe političkih stranaka za građansku demokratiju.

Pomenutom političkom zboru prisustvovali su učenici starijih razreda Gimnazije koji su slušali govore Ljube Davidovića. U to vreme učenicima je bilo zabranjeno da se interesuju za politiku, tako da su učenici slušali govore Ljube Davidovića iz prikrajka kao šetači na skveru.

Zbog učešća đaka Gimnazije u političkom mitingu nastradao je direktor gimnazije Milan Đurović, profesor hemije, kojeg je vlast kaznila premeštajem na službu u Bački Petrovac. Tako se ostvarivala građanska demokratija u praksi u poznim tridesetim godinama 20. veka.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>