Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Na današnji dan 1936. čudnovata zima – JANUARSKO PROLEĆE, CVETALA LJUBIČICA, ŠEBOJ…
Na današnji dan 1936. čudnovata zima – JANUARSKO PROLEĆE, CVETALA LJUBIČICA, ŠEBOJ…
Foto: Pixabay

Na današnji dan 1936. čudnovata zima – JANUARSKO PROLEĆE, CVETALA LJUBIČICA, ŠEBOJ…

 Na današnji dan, 19. januara 1936. godine u „Krajinskom radikalu“ objavljen je članak o vremenskim prilikama u Krajini, pod naslovom “Januarsko proleće“. U njemu piše da se ne pamti tako blaga zima, bez snega i mrazeva.

„Malo snega u 2, 3 maha što je bilo o „Svetom Arhanđelu“  i hladan ciklon sa oštrom košavom pomešan, bili su samo prvi vesnici prave, jake hladnoće. Ali od tada sve se izmenilo i išlo na bolje, tako, da smo o Božiću i novoj godini katoličkoj i pravoslavnoj,  imali svežu salatu na pijaci. Uz to, u vanredno uređenom i jedinstvenom parku u našem gradu, gospodina Petra Tipe, inspektora Ministarstva prosvete u penziji, vidimo rascvetalu ljubičicu dan i noć, a pred učiteljskom školom i drugim mestima šeboj u cvetu.

Pa zar to nije januarsko proleće? Zaista čudnovata zima!

I sam Gospod postarao se da se ublaži teška i nesnosna kriza koja jako tišti naročito sirotinju  u zimske dane kad malo ili nimalo zarade ima.  No, bojazan je za pravo proleće u martu, jer poslovica kaže “Kad januar muve izmami, mart će da  ih podavi“, navodi se u članku.

Foto: Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>