Najnovije vesti
Home / Zabava / Na današnji dan 1903. OGLASIO SE PRVI TELEFON U ZAJEČARU
Na današnji dan 1903. OGLASIO SE PRVI TELEFON U ZAJEČARU

Na današnji dan 1903. OGLASIO SE PRVI TELEFON U ZAJEČARU

Na današnji dan, 22. januara 1903. godine zvanično je u Zaječaru otvorena prva felefonska stanica koja je od tog dana neprekidno radila. Bila je povezana  telefonskom vezom preko Paraćina sa Beogradom i Nišom.

Zaječarci su brzo shvatili sve mogućnosti i prednosti korišćenja telefonskih veza sa drugim mestima u Srbiji, posebno sa privrednim i kulturnim središtima širom Srbije. Tako je u prvoj nedelji posle uspostavljanja telefona u Zaječaru bilo 59 privatnih razgovora, a dva meseca kasnije, tokom marta meseca povećao se porast međumesnih razgovora na 180.

Kada je reč o mogućnostima za korišćenje telefona u samom gradu, trebalo je da prođe još dosta vremena da Zaječar uspostavi gradsku telefonsku mrežu.

Inače prvi telefonski razgovor u Beogradu je obavljen 20 godina ranije, 14. marta 1883. godine, samo sedam godina posle Belovog pronalaska čudesne sprave pomoću koje se „govori na daleko“. Javni telefonski saobraćaj u Beogradu počeo je 1899. godine sa 28 pretplatnika.

One comment

  1. Amerikanci Orville i Wilbur Wright tog su dana izveli prvi uspje ni let zrakoplovom, o cemu se dotad moglo samo sanjati.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>