Najnovije vesti
Home / Negotin / Na današnji dan 1845. -GRČKE NOVINE PISALE O ČUČUK STANI
Na današnji dan 1845. -GRČKE NOVINE PISALE O ČUČUK STANI

Na današnji dan 1845. -GRČKE NOVINE PISALE O ČUČUK STANI

Na današnji dan, 28. marta 1845. godine, grčke novine „Hronos“ objavile su članak o životu Čučuk Stane koja se posle pogibije Hajduk Veljka preudala za Grka Georgakisa Olimpija koji je predvodio grčke heteriste u borbi protivu Turaka u Vlaškoj.

Posle pogibije Georgakisa u jednoj borbi sa Turcima, Čučuk Stana se definitivno nastanila u Atini gde je teško živela u poslednjim godinama života.

 U pomenutom članku objavljeno je njeno pismo grčkim vlastima u kome ona traži pomoć, jer je kako kaže provodila dane „na prosjačkom hlebu“ živeći sa brojnom porodicom: dva sina, ćerkom i troje sinovaca.

U pismu navodi da joj je penzija samo 140 drahmi, a da sinovi potporučnici nemaju platu. Posle četiri godine Čučuk Stana je umrla ne dobivši traženu pomoć, a njeni sinovi nastavili su borbu protiv Turaka za oslobođenje Grčke.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>