Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Na današnji dan: 13. puk „Hajduk Veljko“ otpočeo gonjenje AUSTRIJSKIH JEDINICA PO SREMU
Na današnji dan: 13. puk „Hajduk Veljko“ otpočeo gonjenje AUSTRIJSKIH JEDINICA PO SREMU

Na današnji dan: 13. puk „Hajduk Veljko“ otpočeo gonjenje AUSTRIJSKIH JEDINICA PO SREMU

Na današnji dan 24. avgusta 1914. godine, po naređenju Srpske Vrhovne komande, 13. puk „Hajduk Veljko“, bez prethodne pripreme, prešao je Savu kod Čevrntije i otpočeo gonjenje austrijskih  jedinica po Sremu. Neprijatelj se pregrupisao i prešao u kontraofanzivu, nateravši 13. puk na povlačenje i u panično bekstvo.

Paničnom bekstvu je doprineo i nedovršeni most pontonskim most preko Save, i snažna neprijateljska artiljerijska vatra. Na kraju, delovi desetkovanog 13. puka uspeli su da se, sa zastavom, izvuku, na desnu obalu Save.

U toj borbi, život je izgubilo 46 oficira, 159 podoficira i 3 611 vojnika. Neprijatelj je imao gubitke oko 1500 vojnika. Posle ove katastrofe, izvršena je u Šapcu popuna 13. puka „Hajduk Veljko“ koji je nastavo da se bori za odbranu Šapca od napada austrijske vojske.

Kao spomen na Bitku na Čevrntiji danas postoji znamenito mesto „Polje Leget“, gde se nalazi spomenik izginulima u bici. Ono se nalazi istočno od Sremske Mitrovice, kod sela Šašinaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>