Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Na čemu leži Zaječar?
Na čemu leži Zaječar?

Na čemu leži Zaječar?

POČINJE ISTRAŽIVANJE 45 KM TERITORIJE KAKO BI SE UTVRDILE REZERVE BAKRA, ZLATA I OSTALIH PLEMENITIH METALA NA PODRUČJU ZAJEČARA - NA DANAŠNJEM SASTANKU DOGOVORENA I POMOĆ OKO UTVRĐIVANJA VODNIH REZERVI I BASENA NA KOJIMA LEŽI GRAD ZAJEČAR

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić danas se sastao sa predstavnicima četiri kompanije, Tilva DOO i Avala Resources, investitorima, i NIS Naftagas-Naftni servisi i Geo oil, izvođačima radova na projektu završetka seizmičkih i geoloških istraživanja koji će dati  kompletnu sliku o mineralnim resusrsima na potezu od Bora do Zaječara i prema Gamzigradskoj banji.

„Istraživanja koja sada počinju obuhvataju oko 45 kilometara teritorije, a izuzeti su delovi kao što je Lubnica, Avramica, Feliks Romulijana, Grliško jezero. Na svim ostalim lokacijama će se raditi“, rekao je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić nakon sastanka.

Kako bi se obavilo ovo obimno istraživanje potrebna je velika podrška lokalne samouprave i onih koji vrše obezbeđenje, policije, vojske.

„Biće uključene mašine od preko 30 tona. Ako dođe do oštećenja puteva, posebo u ruralnim delovim naše opštine, ove kompanije preduzeće sanaciju i dovesti te puteve do stanja koje je bolje od onog što je bilo pre početka istraživanja, s obzirom da te mašine moraju tako da se transportuju kako bi obavile posao koji treba da se obavi, a sa druge strane, za nas je to dobro jer će posle toga ti putevi biti rekonstruisani i dovedeni u mnogo bolje stanje“, dodaje Ničić.

Prema njegovim rečima radiće se istraživanja čiji je prevashodni cilj da se utvrde rezerve bakra, zlata i ostalih plemenitih metala na području Zaječara.

„Ima nagoveštaja da se ovde nalaze dobre rezerve i naravno ne bi se ovolika tehnika i ovolika sredstva uložila da prethodna istraživanja nisu to i pokazala“, rekao je Ničić.

Na današnjem sastanku u Zaječaru dogovoreno je i da ove kompanije pomognu oko utvrđivanja vodnih rezervi i basena na kojima leži grad Zaječar.

„Ono što smo mi u jednom trenutku dali kao projektni zadatak je posao vredan nekoliko miliona evra, a mi za tako nešto nemamo sredstva, ali kroz ovakve vidove saradnje možemo parcijalno, sliku po sliku, da sklopimo mozaik o tome na čemu leži naš grad.

Početak predviđenih radova očekuje se krajem septembra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>