Najnovije vesti
Home / Kultura / „MOKRANJČEVI DANI“ -Tradicija koja traje 53 godine
„MOKRANJČEVI DANI“ -Tradicija koja traje 53 godine

„MOKRANJČEVI DANI“ -Tradicija koja traje 53 godine

53. Mokranjčevi dani, festival horske muzike koji čuva uspomenu na velikana srpske muzike – Stevana Stojanovića Mokranjca, počeo je u subotu u Negotinu. Program ove manifestacije obuhvata tradicionalno horsko natpevavanje, koncerte, izložbe i nastupe kulturno-umetničkih društva, potom predavanja, seminare i mnoštvo drugih događaja.
Pobednik Natpevavanja horova 53. “Mokranjčevih dana” je Omladinski hor “Milka Stoeva” iz Burgasa. Hor devojčica iz Bugarske pod upravom Svetle Stoeve bio je i najmlađi učesnik Natpevavanja, a publiku je oduševio interpretacijom zahtevnog programa kojim je dirigentica nastojala da pokaže svu raskošnost dečijig glasova, a koji su otpevale bez partitura.
Stručni žiri u sastavu: prof. dr Sonja Marinković, muzikolog i dirigenti dr Miloje Nikilić i mr Tamara Adamov Petijević doneli su odluku da od ove godine na Natpevavanju nema rangiranja horova.

– Slušali smo četiri zaista različita hora. Uveli smo novinu da ne rangiramo horova već da im dodelimo posebna priznanja za najimpresivnije horske elemente, jer je to putokaz u kom se smeru kreću i u kom bi trebalo da rade – rekla je dr Sonja Marinković, selektorka Festivala.

Zasluženo, Horu “Rozafa Expression”, kojim je dirigovao Zef Čoba pripalo je priznanje za uspelo originalno tumačenje Mokranjčeve “Tebe pojem”. Ovaj hor se, inače, predstavio i Rosinijevim “Karnevalom u Veneciji”, Česnokovim “Gospodi pomiluj”, ali i tradicionalnim albanskim pesmama u aranžmanu Zefa Čobe, profesora na Umetničkoj akademiji u Tirani. Mešoviti hor KUD Jevnica iz Slovenije, pod upravom Katarine Trček Marušič osvojio je priznanje za osmišljenu interpretaciju kompozicije “Ne ori, ne sej” u aranžmanu Radovana Gobeca i za negovanje nacionalnog repertoara. Ovaj hor jedini je izveo Mokranjčevu Drugu rukovet, za razliku od ostalih koji su odabrali njegovu “Tebe pojem”, a pred negotinsku publiku doneli su pretežno veoma zahtevne obrade slovenačkih narodnih pesama.

Hor pri hramu Svetog Đorđa u Beogradu pod upravom Emilije Milin opredelio se za program duhovne muzike i dela Kornelija Stankovića, Mokranjca, Česnokova i Arhiepiskopa Jonatana. Zato im je žiri i dodelio priznanje za autentično ostvarenu molitvenu atmosferu na koncertu, što je, kako reče dr Sonja Marinković, poprilično težak zadatak za jedan ansambl.

Tokom trajanja festivala „Mokranjčevi dani“ priređeni su i programi posvećeni srpskom kompozitoru Petru Stojanoviću i mjuzikl „Bolivud“ Narodnog pozorišta iz Beograda.
Klavirski kvintet „Altro senso“ izveo je na maloj sceni bioskopa Krajina klavirski kvintet Petra Stojanovića, jedinog srpskog kompozitora koji je komponovao takvu formu. Festivalska publika 53. Mokranjčevih dana imala je priliku da čuje i Stojanovićevu „Jugoslovensku fantaziju“, kompoziciju koja je slučajno otkrivena u prepisci sa kompozitorovim naslednicima. U originalu je komponovana za dve vionile, vilončelo i klavir, najverovatnije 1916. Godine, a rekonstrukciju za kvintet su uradile kompozitorka prof. Mirjana Živković i pijanista Nataša Špačen, član kvinteta „Altro senso“. Nataša Špačen je i autor aranžmana kompozicije „Tamo daleko“ , originalno pisane u Banatu 1919. za violinu i klavir.

Ansambl Narodnog pozirišta izveo je na sceni Doma kulture u Negotinu, nedavno postavljeno, ali već na brojnim festivalima afirmisano delo, „Bolivud“ autorskog tima Maja Pelević i Anja Đorđević, koje su snagom svog talenta i imaginacije na scenu našeg vodećeg teatra prvi put u posleratnoj istoriji dovele potisnuti žanr mjuzikla.

U galeriji Doma kulture „Stevan Mokranjac“, u okviru fetsivala, otvorena je izložba slika Miloša Šobajića iz kolekcije umetničke galerije „Radionica duše“. Miloš Šobajić, rođen je u Beogradu, 1945. godine.  Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu. Živi i radi u Parizu od 1972. godine. 2005. godine je u Beogradu osnovao Fakultet za umetnost i dizajn na Univerzitetu Megatrend, na kome je bio profesor i dekan, a od 2012.godine je počasni doktor i profesor emeritus. Mentor je na doktorskim studijama iz oblasti likovne umetnosti. Gostujući je profesor na Luxun Academy of Fine Arts u Kini, gde je predavao slikarstvo od 2004. do 2006. godine.

O Milošu Šobajiću je objavljeno pet monografija u Parizu, Beogradu i Londonu, u kojima su uvodne tekstove napisali Alen Žufrua, Peter Handke, Edvard Lusi Smit i drugi autori. O njegovom delu je napisano blizu sedam stotina tekstova u francuskoj, italijanskoj, srpskoj, američkoj, japanskoj, grčkoj i nemačkoj štampi, a realizovan je i veliki broj televizijskih filmova i prikaza.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>