Najnovije vesti
Home / Kultura / Mlade umetnice iz Zaječara Paulina i Nevena predstavile svoja umetnička dela
Mlade umetnice iz Zaječara Paulina i Nevena predstavile svoja umetnička dela

Mlade umetnice iz Zaječara Paulina i Nevena predstavile svoja umetnička dela

U okviru sedmodnevnog kulturno-umetničkog programa Outhide Festivala, danas je u Istorijskom arhivu u Zaječaru, otvorena izložba likovnih radova, mladih umetnica iz Zaječara, Nevene Vićentić i Pauline Aleksić. Na izložbi je predstavljeno 17 radova.

Ljubav prema slikarstvu i umetnosti koja se neguje i nadograđuje još od malih nogu, Nevena i Paulina, mlade umetnice iz Zaječara, rešile su da prenesu na papir. Nakon višemesečnog truda i rada, radovi su ugledali svetlost dana, a prema njihovim rečima, planovi i ciljevi se tu ne završavaju.

„Na ovoj izložbi sam uglavnom izlagala kolaže, a inspiracija tih kolaža je iz društvenog stanja. Vremenom sam sakupljala materijale iz različitih časopisa. Radovi nisu rađeni isključivo za ovu izložbu, već je to neko moje stvaralaštvo od pre godinu dana, ali ima i dosta novijih stvari. Kada vidim da su prikupljeni svi delovi slagalice, nastane jedan kolaž. Ja sam vizuelno predstavila nešto što drugi mogu da tumače rečima. Na ovoj izložbi sam izložila 12 svojih radova, a pre ove izložbe, imala sam i nekoliko grupnih“, rekla nam je Paulina, student Fakulteta umetnosti u Nišu, na odseku za grafički dizajn.

Nevena Vićentić, koja je slikarstvo zavolela u najranijem uzrastu, a kasnije i završila Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru, departman umetnosti u Nišu, je na otvaranju izložbe istakla da inspiraciju za svoja umetnička dela nalazi u svemu što je okružuje.

„Ovde je izloženo pet mojih radova, a tehniku koju sam primenjivala je zapravo kombinacija akrilike i uglja na papiru. Inspiracija je sve što okružuje čoveka, život, prostor, ljudi… To je povezano sa emocijom, duhom i osećanjima i sve pretočeno na papir. Ljubav prema slikarstvu je počela još od malih nogu, vidi se da li je neko talentovan ili ne, da li voli umetnost. Ipak, ja sam upisala Ekonomsku školu i udaljila se od toga, ali sam na kraju shvatila da je slikarstvo moja ljubav i upisala fakultet. Planiram da nastavim usavršavanje van zemlje“, rekla je Nevena.

U Istorijskom arhivu u Zaječaru nije praksa da se jedna ovakva izložba, koja se po mnogo čemu razlikuje od drugih, priređuje u ovoj ustanovi. Ipak, ovo je dokaz, da zaječarski Arhiv podržava mlade umetnike koji žele da iskažu svoj talenat i ideje.

„Ova izložba se po svom konceptu i sadržaju razlikuje od izložbi koju Arhiv priređuje. U ovom slučaju je napravljena neka vrsta izuzetka u Arhivu, ali moram da naglasim da je ovo lep izuzetak. Na ovaj način pokazujemo da je galerija Istorijskog arhiva otvorena za sve, pogotovo za mlade ljude koji žele da iskažu svoje talente i ideje. Posebno nam je drago što mladim ljudima pomažemo da obogate kulturni život našeg grada i na taj način daju doprinos sredini iz koje su“, istakao je Nikola Milutinović iz Istorijskog arhiva.

Izložba će biti otvorena i narednih dana u Istorijskom arhivu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>