Najnovije vesti
Home / Društvo / Miriše na jesen
Miriše na jesen
Foto: Pixabay

Miriše na jesen

Jesen na severnoj Zemljinoj polulopti počinje u ponedeljak, 23. septembra, saopštilo je Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“ u Beogradu.

Kako se navodi, u isto vreme za stanovnike južne Zemljine polulopte počinje proleće.

Na dan početka jeseni Sunce u Beogradu izlazi u 6.25, a zalazi u 18.34, što znači da će obdanica trajati 12 sati i devet minuta, a noć 11 sati i 51 minut.

Na dan jesenje ravnodnevice, obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemlja poseduje atmosferu, koja prividno uzdiže Sunce iznad horizonta. Obdanica i noć će biti iste dužine 26. septembra, dodaje se u saopštenju.

Skupljanje šljiva i pečenje rakije, pečenje paprike i pravljenje ajvara, berba grožđa i pravljenje vina, spremanje turšije i zimnice, na ulici pečeno kestenje… kada ih vidite i namirišete, a uz to čujete i muziku sa svadbenih slavlja, festivala i bazara koji ih prate – znate da je u Srbiju stigla jesen.

Zvanično, jesen stiže sutra u 9 sati i 50 minuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>