Najnovije vesti
Home / Društvo / Ministar Vulin posetio Sabornu crkvu u Zaječaru i prisustvovao trećem Festivalu hrišćanske kulture
Ministar Vulin posetio Sabornu crkvu u Zaječaru i prisustvovao trećem Festivalu hrišćanske kulture

Ministar Vulin posetio Sabornu crkvu u Zaječaru i prisustvovao trećem Festivalu hrišćanske kulture

Unapređenje verske službe u vojsci

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas trećem Festivalu hrišćanske kulture u Zaječaru i u pratnji pripadnika Vojske Srbije obišao Sabornu crkvu. On se zatim sastao s episkopom timočkim i arhijerejem nadležnim za rad vojnih sveštenika u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije gospodinom Ilarionom.

Tom prilikom, ministar Vulin je istakao da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije poklanjaju veliku pažnju verskoj službi.

- Sve verske konfesije su kod nas ravnopravne i zastupljene. Sve uživaju veliko poštovanje Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Srpska pravoslavna crkva, kao stub našeg naroda i kao neko ko ne samo što čuva duhovnost našeg naroda, već i one tradicije koje su nas učinile velikim i vrednim, jeste jedan od najvažnijih partnera Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, rekao je ministar odbrane.
On je naglasio da će sistem odbrane nastaviti da razvija versku službu, da je u planu povećanje broja vojnih sveštenika.

-Kao što Vojska pomaže da steknete nova znanja i iskustva, tako će vam uvek pomoći da u potpunosti razvijete svoj duh i svoju ličnost, jer Vojska upravo za to i služi, istakao je ministar vojni i dodao da Vojska Srbije izražava veliko poštovanje prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svemu onom što je ona učinila za očuvanje našeg naroda i naše tradicije, dodavši da je siguran da će se saradnja između Vojske i Srpske pravoslavne crkve i dalje razvijati.

Episkop timočki Ilarion naglasio je da je obeležen praznik Začeća Svetog Jovana i obeleženo javljanje presvete Bogorodice u Zaječaru 1944. godine, kada je presveta Bogorodica zaštitila grad od bombardovanja, koji se od tada u Zaječaru svečano obeležava.

-Ujedno je danas i završetak Festivala hrišćanske kulture i mi smo počastvovani što su i vojna lica tu, sa ministrom Aleksandrom Vulinom, rekao je on naglasivši da će, poput svojih prethodnika, svesrdno raditi na unapređenju saradnje s Vojskom.

Festival hrišćanske kulture održava se od 20. septembra do 6. oktobra u Zaječaru, u organizaciji Eparhije Timočke i uz podršku Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Republike Srbije.

Ovogodišnji festivalski dani bili su bogati brojnim duhovnim i kulturnim sadržajima – predavanjima eminentnih govornika, koncertima i promocijama novih knjiga savremenih autora. Osim toga, održan je i međunarodni Filmski festival dokumentarno-duhovnog filma. U programskoj ponudi izdvojili su se Dan na Romulijani, otvaranje izložbi slika i fotografija, dečija nedelja, kao i nastupi kulturno-umetničkih društava iz Zaječara i susednih gradova.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>