Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Ministar Antić: Zatvaranje rudnika Vrška Čuka nije u planu ove Vlade!
Ministar Antić: Zatvaranje rudnika Vrška Čuka nije u planu ove Vlade!

Ministar Antić: Zatvaranje rudnika Vrška Čuka nije u planu ove Vlade!

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić posetio je danas rudnik Vrška Čuka u Avramici. 

Ministru je u rudniku Vrška Čuka predstavljen filter antracit za prečišćavanje vode. Ovo prilikom je Antić rekao da je rudnik Vrška Čuka dugo vremena slovio za rudnik koji nema perspektivu, ali da je ovaj antracit nova šansa za rudnik.

„Ovo može da bude jedna nova šansa za ovaj rudnik. Ja imam popriličnu dozu optimizma i želje da moje Ministarstvo i Vlada zajedno sa ljudima koji vode ovaj rudnik i ovaj projekat, do kraja odgovorno razmotrimo koje su mogućnosti za razvoj ovog proizvoda. Rudarstvo nije in, pogotovo kad je ugalj u pitanju. Podzemna ekspolatacija uglja je nešto iz čega se izlazi. Najrazvijenije rudarske zemlje su iz toga davno izašle, zato što to nije ekološki i zato što to nije budućnost.  Ovde sada imamo jednu potpuno kontra sliku. Ovaj proizvod je upravo u funkciji ekologije i budućnosti“, rekao je Antić i dodao:

„Spreman sam da dam podršku za analizu i razvoj ovog projekta. Duboko verujem da ćemo na ovom raditi. U medijima ima najava kako će i ovaj rudnik biti zatvoren. Ja kažem da tako nešto nije u planu ove Vlade. Prvo, tako nešto u rudarstvu ne postoji. I kada se neko odluči na proces zatvaranja rudnika, to je jedan odgovoran rudarski projekat koji mora da se realizuje u skladu sa zakonom i to traje godinama. Ovo može biti ozbiljna ašansa za ovaj rudnik, ne treba padati u euforiju, nego treba raditi ozbiljno i marljivo da bi se ovo izanaliziralo do kraja i da bi se promovisalo kao proizvod sa kojim ovaj rudnik može da doživi neku svoju novu budućnost“.

Na pitanje da li rudari treba da se plaše za svoju egzistenciju ministar Antić je naglasio:

„U ovom trenutku počinjemo realizaciju plana restrukturiranja i reorganizacije finansijske konsolidacije JP PEU Resavica i taj proces ćemo raditi zajedno sa ekspertskim timom Svetske banke. Ovi rudnici su nam mahom u nerazvijenim sredinama ili u sredinama koje su rudne sredine, strateški važne za Republiku Srbiju. Ovde, na teritoriji opštine Zaječar gotovo 500 ljudi radi u rudnicima Lubnica i Vrška Čuka. Mi moramo da vodimo računa i želim da vas uverim da ćemo to raditi maksimano odgovorno i na jedan pažljiv način prema rudarima kao ljudima koji rade jedan častan posao i prihranjuju svoje porodice, radeći najteži posao“, istakao je ministar i najavio:

„Pokušaćemo da razvijemo projekte koji će sačuvati sve rudnike koje je moguće sačuvati, ako nešto nije moguće onda ćemo da prebacimo rudare iz jednog rudnika u drugi. Ako neko i u toj perspektivi ne bude hteo da radi taj posao, biće mu ponuđen neki pristojan socijalni program“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>