Najnovije vesti
Home / Boljevac / Milojević: Možemo da nađemo način da zaustavimo proces odlazaka i napuštanja sela i gradova
Milojević: Možemo da nađemo način da zaustavimo proces odlazaka i napuštanja sela i gradova
Foto: SKGO

Milojević: Možemo da nađemo način da zaustavimo proces odlazaka i napuštanja sela i gradova

Prošle nedelje u Knjaževcu je organizovan sastanak lokalnih samouprava istočne Srbije i predstavnika Stalne konferencije gradova i opština. 

Među brojnim pitanjima vezanim za izmene zakona i propisa, dominirala je tema demografskog pražnjena Timočke krajine. Predstavnici lokalnih samouprava založili su se za stimulativnu poresku politiku, stimulativnu pronatalitetnu politiku i ograničavanje donjeg iznosa neophodnog ulaganja u postojeću infrastrukturu.

Brojne teme povezuju opštine Timočke krajine, ali je najveći problem negativan prirodni priraštaj, čulo se na sastanku.

“Umiranje ne možemo da zaustavimo, to je prirodan proces, ali možemo da nađemo način da zaustavimo proces odlazaka i napuštanja sela i gradova, da damo bolju budućnost našim građanima, da ostanu u našem kraju i da ga razvijamo zajedno. Tu je na prvom mestu povoljna ekonomska klima, otvaranje radnih mesta, pokušaj da majka sa trećim detetom bude zaštićena, ali i da Republika pomogne da se škole ne zatvaraju“, smatra pomoćnik gradonačelnika Zaječara Vladislav Milojević.

Sastanku je prisustvovao i generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić sa saradnicima.

„Već na prvoj narednoj sednici Predsedništva SKGO, na kojoj ćemo pozvati i  Slavicu Đukić Dejanović, u Vladi Republike Srbije nadležnu za resor populacione politike, iznećemo predloge, dileme i izazove koji postoje u Timočkoj Krajini. To je način da na sistemski način pomognemo da se preokrene proces koji je negativan“, rekao je Staničić.

U Knjaževcu je bilo je reči i o planovima Stalne konferencije gradova i opština u narednom periodu, kao i o aktivnostima u procesu evropskih integracija i projektima koje u lokalnim samoupravama finansira Evropska unija.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>