Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Međunarodni dan reka: Čuvajmo naše vode!
Međunarodni dan reka: Čuvajmo naše vode!

Međunarodni dan reka: Čuvajmo naše vode!

Međunarodni dan reka obeležava se danas, 14. marta i prilika je da se bar jednom godišnje podsetimo na neprocenjivu vrednost vode te na značaj naših reka. 

Istočna Srbija je blagoslovena velikim prirodnim bogatstvima među kojima je bogatstvo reka i podzemnih voda, koji nam osiguravaju pregršt pitke vode, a Zaječar je jedan od retkih gradova koji leži na dve reke.

Crni Timok ili Crna reka ili Krivovirski Timok je reka koja  izvire ispod planine Malinik u oblasti Kučajskih planina. Odatle teče pored sela Krivi Vir ka severoistoku i posle 84 km uliva se u Beli Timok kod Zaječara i zajedno čine Veliki Timok ili samo Timok. Interesantno je da na nekim mestima ima veoma krivudav tok.

Najpoznatije pritoke su Zlotska, Šarbanovačka, Valakonjska i Osinićka reka. Nizvodono, Crni Timok se probija kroz 22,5 km dugačku klisuru Baba Jone. Izvijugana, uglavnom usečena u adezitu i ima sedam uklještenih meandara. U jednom takvom meandru, 12 km od Zaječara, nalazi se Gamzigradska banja. Lekoviti izvori između 26 i 42 stepena, izbijaju u samom koritu Crnog Timoka.

Najviši vodostaji i najveći proticaji Timoka i njegovih sastavnica su u aprilu, a potom u martu, i potiču od otapanja snežnog pokrivača na planinama i prolećnih kiša. Najmanji proticaji su u avgustu i septembru i prouzrokovani su često dugim sušama. Ovi vodotoci pripadaju kišno-snežnom vodnom režimu umerenokontinentalne varijante.

Vode u slivu Timoka koriste se najviše za navodnjavanje i snabdevanje industrije vodom, osobito u Boru koji dobija vodu iz Borskog jezera, dok se stanovništvo snabdeva vodovodskom vodom iz kaptiranih kraških vrela, a Negotin vodom iz brojnih bunara. Sliv Timoka izložen je snažnom delovanju erozije i po tome se ističe u odnosu na ostale reke Istočne Srbije. Na njegovoj površini registrovano je 812 bujičnih tokova kao i veliki broj vododerina.

Beli Timok je reka u istočnoj Srbiji koja nastaje kod Knjaževca spajanjem Svrljiškog i Trgoviškog Timoka, odatle teče na sever paralelno sa granicom Srbije i Bugarske na istoku i planinom Tupižnicom na zapadu. Kod grada Zaječara Beli Timok spaja se sa Crnim Timokom sa kojim čini Veliki Timok ili samo Timok. Beli Timok ima dužinu od 49 km (sa Svrljiškim 115 km). Sliv Belog Timoka zahvata površinu 1.096 km². Ranije je bio poznat pod nazivom Knjaževački Timok.

Dolina mu je široka i gusto naseljena. Širina prelazi 1 500 m. Reka teče i obrazuje meandre, koji usporavaju oticanje i izazivaju izlivanje vode prilikom otapanja snega u slivovima njenih sastavnica, kao i posle jačih i dužih kiša. Kod sela Vratanica usekao je 5 km dugu u 190 m duboku klisuru, koja je granica između Knjaževačke kotline na jugu u Zaječarske kotline na severu.

Nestašica vode nas neće zahvatiti ako se budemo svesno, savesno i pravilno ophodili prema vodama. Naša je odgovornost paziti na ovo veliko bogatstvo i trebamo biti svesni ove činjenice svakodnevno, a ne samo jednog dana u godini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>