Najnovije vesti
Home / Knjaževac / Međunarodna konferencija „KULTURNO NASLEĐE I EU“ okupila u Knjaževcu učesnike iz sedam zemalja
Međunarodna konferencija  „KULTURNO NASLEĐE I EU“ okupila u Knjaževcu učesnike iz sedam zemalja

Međunarodna konferencija „KULTURNO NASLEĐE I EU“ okupila u Knjaževcu učesnike iz sedam zemalja

Proteklog vikenda Knjaževac je bio domaćin trodnevne međunarodne konferencije „Kulturno nasleđe i EU“. Konferencija je imala za cilj da prikupi i predstavi iskustva 7 zemalja po pitanju očuvanja kulturnog nasleđa, odnosno da pokaže vrednost i potencijal kulturnog nasleđa kao strateškog resursa za Evropsku Uniju, podstakne učešće građana i interakciju sa lokalnim, nacionalnim i EU institucijama u debatama o tome kako da unaprede zaštitu kulturnog nasleđa i identiteta i promoviše uklјučivanje građana u proces donošenja odluka EU.

Konferenciju su otvorili Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac, Tamara Delić, pomoćnik ministra Ministarstva za evropske integracije, Stefan Gajić, savetnik u Ministarstvu kulture i informisanja i Vladan Jeremić, direktor Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije – RARIS.

Konferencija je okupila preko 100 učesnika iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Srbije, od čega je više od 80 bilo iz inostranstva.

Konferenciju  je  organizovao  Institut  za  pogranična  područja  u  saradnji  sa  opštinom Knjaževac, u okviru projekta ’’Countering Euroscepticism through Cultural Heritage Preservation’’ podržanog od strane evropskog programa Evropa za građane.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>