Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Maturantski ples u petak na zaječarskom trgu!
Maturantski ples u petak na zaječarskom trgu!
Foto:Ilustracija

Maturantski ples u petak na zaječarskom trgu!

U petak 19. maja na zaječarskom trgu biće održan tradicionalni Ples Maturanata -Qadrille European dance festival. 

I ove godine, učenici završnih razreda zaječarskih srednjih škola biće učesnici manifestacije „Maturantski Ples“.

Kako je predviđeno  programom učesnici će se  u 10.00 sati okupiti u dvorištu srednjoškolskog centra, pola sata kasnije učestvovaće u  defileu  ulicama Knjeginje Ljubice, Timočke bune i Nikole Pašića do Trga oslobođenja, gde je za 11.00 sati zakazana generalna proba.

Početak manifestacije je u 11.50, a program počinje tačno u podne.

Manifestacija pod nazivom „European Quadrille Dance Festival“ ili „Maturantski Ples“ u Srbiji je počela 2005. godine, a prvi grad koji se priključio ovom projektu Plesnog Saveza Slovenije bio je Kraljevo. Posle Kraljeva, 2006. godine priključio se i Niš, a od 2007. godine i mnogi drugi gradovi, Jagodina, Zrenjanin, Beograd, Novi Sad, Pančevo, Kragujevac, Smederevo, Pirot, Zaječar, Negotin, Kruševac, Trstenik, Ćuprija, Vršac, Alibunar, Kikinda, Lapovo, Svilajnac, Prokuplje, Novi Pazar, Bela Crkva, Priboj, Nova Varoš, Sjenica, Užice, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac.

Svi maturanti plešu istu koreografiju, uz muziku Johana Strausa „Slepi miš“, a muzika se najčešće emituje preko satelitskog radija i svi evropski gradovi plešu u isto vreme tačno u podne (12:00). Na osnovu toga obaramo zajedno i Ginisov rekord kao najveći simultani ples u svetu. Rekord koji je oboren još 2011. god. iznosi 33.202 plesača.

Bez obzira što je to ozbiljna muzika maturanti su veoma lepo prihvatili tu koreografiju, i uopšte ideju nekog zajedničkog plesa sa maturantima Evrope. Najčešće plešu maturanti srednjih škola,ali u nekim gradovima učestvuju i maturanti osmog razreda. Ples je u Srbiji još uvek veoma stran našim ljudima, i mnogi se boje plesa koji im treba približiti na ovaj način, pojednostaviti, napraviti im što bolju zabavu, i pokazati im da i oni to mogu. Bez obzira na Ginisov record glavno je to da su svi maturanti sve vreme nasmejani, da se odlično družze i da im je lepo, i da bar malo osete lepotu plesa.

Ove godine manifestacija se održava 19. maja, a u ovom projektu su do sada učestvovali maturanti iz sledećih država (ČEŠKA, SLOVAČKA, MAĐARSKA, SLOVENIJA, HRVATSKA, AUSTRIJA, MAKEDONIJA, CRNA GORA, BUGARSKA, ESTONIJA…).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>