Najnovije vesti
Home / Vesti / MARKO PANIĆ IZ ZAJEČARA POBEDNIK BOGOJAVLJENSKOG PLIVANJA (FOTO+AUDIO)
MARKO PANIĆ IZ ZAJEČARA POBEDNIK BOGOJAVLJENSKOG PLIVANJA (FOTO+AUDIO)

MARKO PANIĆ IZ ZAJEČARA POBEDNIK BOGOJAVLJENSKOG PLIVANJA (FOTO+AUDIO)

Marko Panić iz Zaječara, pobednik je ovogodišnjeg plivanja za Časni krst u gradu na Timoku. Ovaj tridesetčetvorogodišnji Zaječarac, inače instruktor plivanja, drugu godinu zaredom učestvuje u Bogojavljenskom plivanju, a ove godine, Marko je pobedio u konkurenciji 25 učesnika iz Zaječara, Negotina, Kuršumlije, Gnjilana, Tuzle, Kraljeva i Travnika.   


Širom Srbije danas je, na veliki hrišćanski praznik Bogoljavljenje, organizovano tradicionalno plivanje za Časni krst. Uprkos hladnoj vodi, reke su bile pune plivača, a tako je bilo i na Crnom Timoku na Popovoj plaži u Zaječaru. Samo najodvažniji su se usudili da skoče u ledenu vodu, ne bi li osvojili Časni krst. Veruje se da će onome koji prvi stigne do krsta ova godina biti srećna i blagodatna. Takva će godina biti, prema verovanjima, Marku Paniću iz Zaječara, koji je prvi stigao do Časnog krsta.

„Ovo mi je drugi put da učestvujem, posebne pripreme nemam, fizički sam spreman, instruktor sam plivanja. Voda je hladna, uslovi su takvi kakvi jesu, i ovo je za mene velika pobeda. Pobedio sam samog sebe i ovo je definitivno takmičenje sa samim sobom“, rekao je Marko.

Od 28 prijavljenih, u trci za Časnim krstom nadmetalo se njih 25 iz Zaječara, Negotina, Kuršumlije, Gnjilana, Tuzle, Kraljeva i Travnika. Najmlađi učesnik u nadmetanju za Časni krst, prema rečima organizatora je, osamnaestogodišnji Nikola Banković iz Zaječara, dok je najstariji učesnik, četrdesetsedmogodišnji Predrag Vukičević.

Evo i ostalih učesnika: Dejan Ćirić (Zaječar), Mladen Misirača (Zaječar), Aleksandar Stefanović (Zaječar), Dragan Jović (Zaječar), Milan Lakićević (Kuršumlija), Slobodan Arsić (Gnjilane), Nenad Mitić (Zaječar), Srđan Pešić (Zaječar), Daniel Stanojević (Zaječar), Dejan Milovanović (Negotin), Đorđe Hadžić (Zaječar), Saša Perendić (Tuzla), Darko Glukčević (Kraljevo), Vladimir Bonović (Zaječar), Nikola Andrejević (Zaječar), Predrag Miljković (Zaječar), Andreja Bonović (Zaječar), Boban Đokić (Zaječar), Milan Tošković (Zaječar), Igor Rudić (Travnik), Ivan Živadinović (Zaječar), Dragan Petković (Zaječar).

Podsetimo, Svetkovanje Bogojavljenja počelo je jutros u 8 sati i 30 minuta, Svetom Arhijerejskom liturgijom Svetog Jovana Zlatoustog u Sabornoj crkvi rođenja Presvete Bogoridice u Zaječaru, nakon čega je, u porti Saborne crkve, organizovano veliko vodoosvećenje. Svečana litija kretala se od Saborne crkve, kroz centar grada, do Popove plaže.

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan. Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista. Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvećuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>