Najnovije vesti
Home / Vesti / MALA MATURA: Osmaci danas polažu test iz srpskog jezika
MALA MATURA: Osmaci danas polažu test iz srpskog jezika

MALA MATURA: Osmaci danas polažu test iz srpskog jezika

Generacija koja broji 71.661 učenika danas polaže test iz srpskog jezika, sutra iz matematke, a prekosutra kombinovani test. Okružna upisna komisija u Zaječaru za polaganje male mature u školama Zaječarskog okruga, evidentirala je 942 učenika. Svršenih osmaka je u Zaječaru – 503, dok je u Knjaževcu evidentirano 212, u Sokobanji 138, a u Boljevcu 89 kandidata.

Za razliku od prethodne tri generacije maturanata, koji su na osnovu uspeha iz 6, 7. i 8. razreda mogle da prikupe ukupno 70 poena, a još 30 na testu, ovogodišnja upisna politika više vrednuje znanje koji đaci pokazuju na testu. Tako oni sada na osnovu uspeha mogu imati maksimalno 60, dok se znanje koje pokažu tokom tri dana polaganja vrednuje sa najviše 40 poena. Po 13 nose testovi iz srpskog i matematike, a kombinovani test nosi 14 bodova. Osmaci koji su osvojili nagrade na takmičenjima mogu da računaju i na dodatne bodove.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 22. juna do osam sati. Nakon toga, nezadovoljni đaci mogu da se žale u školi već sutradan, od osam do 16 sati, dok se žalbe u okružnim komisijama rešavaju 25. juna u isto vreme.

Konačne liste biće objavljene u četvrtak, 28. juna, a đaci popunjavaju i predaju liste želja 29. i 30. juna. Zvanični rezultati raspodele po školama biće objvljeni 8. jula, a naredna dva dana đaci će od osam do 15 sati moći da se upišu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>